Izvor: RTS | Petak, 28.08.2015.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Očekuje se smirivanje tržišta na berzama do sredine septembra

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Usporavanje rasta kineske privrede dogodilo se u složenom trenutku za svetsku ekonomiju, kada se Evropa bori sa grčkom krizom i kada su cene sirovina, nanele veliku štetu zemljama Briksa. Akcionari na američkoj berzi za samo dva dana izgubili su više od 1.800 poena, dok su gubici evropskih kompanija na berzama dostigli 400 mlrd EUR.

Kakva je situacija na srpskim i berzama u regionu? Da li se osim pada akcija naše naftne industrije i možda IT industrije zbog kineske krize može očekivati i neizvesnost oko najavljene prodaje "Telekoma"?

- U svakom slučaju ako do prodaje dođe, karakteristika je svih inicijalnih ponuda u kraćem roku ukrupnjavanja i turbulencije vlasništva, u krajnjem slučaju može doći do turbulencija i kod NIS-a i kod "Aerodroma" - objašnjava konsultant Nikola Bulajić.

Kada je reč o ceni akcija, NIS-ove se kreću oko 700 dinara i mogle bi još da padnu ukoliko ostane niska cena nafte. Akcije "Aerodroma Beograd" vrede oko 1.400 dinara i mogle bi da rastu. Akcije "Telekoma" po sadašnjoj knjigovodstvenoj vrednosti ne bi trebalo da budu niže od 20 EUR.

- Sama situcija u globalnoj ekonomiji je smanjila profit u sektoru telekomunikacija. Nama ne odgovara trenutna globalna situacija i situacija oko prodaje - ističe Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije.

Kada jača dolar a cena nafte pada obično raste cena zlata. To se nije desilo pa najnovija kriza i mere, više liče na korekciju i možda vode smirivanju tržita u naredne dve nedelje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.