NavMenu

Poljski "Onico SA" dobio koncesiju u nikšićkoj "Župi"

Izvor: eKapija Petak, 28.08.2015. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook)
Vlada Crne Gore je prihvatila Predlog ugovora o koncesiji za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan i ovlastila ministra ekonomije Vladimira Kavarića da ga potpiše. Ugovor će biti zaključen najkasnije 15 dana od stupanja na snagu odluke od dodeli koncesija, odnosno od objavljivanja u "Službenom listu", javlja RTCG.

Vlada će koncesije za eksploataciju crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj "Župi" dati na period od 28 i po godina. Odlučeno je i da procentni iznos za obračun koncesione naknade iznosi 4% tržišne vrednosti bilansnih ili eksploatacionih rezervi crvenih boksita za ležišta Zagrad, Đurakov do II i Štitovo II i 2% za ležište Biočki stan.

Ministarstvo ekonomije je, kao nadležni organ za eksploataciju mineralnih sirovina, predložilo Vladi da dodeli koncesije kompaniji "Onico SA", imajući u vidu da je ona bila jedini ponuđač na tenderu i da je zadovoljila uslove definisane tenderskom dokumentacijom.

Iz Ministarstva su podsetili da je poljska kompanija dostavila ponudu za opciju jedan, odnosno eksploataciju crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan, koja sa aspekta upravljanja mineralnim resursima predstavlja najbolju opciju za koncedenta, jer mu se obezbeđuje dugogodišnja eksploatacije rude boksita.

Iz Ministarstva su naveli i da se zaključivanjem ugovora o koncesiji za sva ležišta obezbeđuje i ponovna aktivacija jame Biočki stan, bez čega je vek eksplotacije rude boksita bio ograničen do deset godina, usled neadekvatnog kvaliteta rezervi na preostalim ležištima.

- Koncedent bi po osnovu minimalne koncesione naknade za eksploataciju crvenih boksita sa površinskih kopova Zagrad, Đurakov do II i Štitovo II i jame Biočki stan za 27 godina perioda eksploatacije prihodovao oko 4,76 mil EUR, dok bi u zavisnosti od godišnjeg obima proizvodnje i cene rude na tržištu, prihod po osnovu koncesione naknade mogao biti i veći - navodi se u predlogu za davanje koncesije.

U predlogu je precizirano i da je "Onico SA" poljsko akcionarsko društvo koje posluje u sferi trgovine gorivom, gasom i mineralnim sirovinama, ali ne poseduje iskustvo u eksploataciji mineralnih sirovina.

Tender za davanje koncesija za ležišta Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan raspisan je 18. juna, a predmet koncesije je eksploatacija crvenih boksita na ležištima, sa nekoliko opcija.

Prva opcija bila je eksploatacija crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan. Druga opcija je eksploatacija na ležištima Zagrad, Đurakov do II, i Štitovo II, a treća eksploatacija crvenih boksita na ležištu Biočki stan.


Iz Samostalnog sindikata nikšićkih Rudnika boksita ranije je saopšteno da bi situacija u tom preduzeću trebalo da bude rešena u septembru, kao i da investitor zainteresovan za dodelu koncesija na rudu mora kupiti i imovinu firme. Iz Sindikata su podsetili da je to dogovoreno na sastanku sa predsednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, koji je i stečajni sudija tog preduzeća.

Predstavnici Izvršnog odbora Samostalnog sindikata kazali su danas agenciji Mina-business da pažljivo prate razvoj situacije, ali da moraju da sačekaju dok se ne saopšti ko je vlasnik firme.

- Nakon toga slede nam pregovori sa nadležnim u državi i sa vlasnicima preduzeća o brojnim pitanjima radnika, počev od broja zaposlenih - kazali su iz Izvršnog odbora Samostalnog sindikata.

Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj ceni od skoro 5,39 mil EUR, raspisan je krajem jula. Ponude se mogu dostavljati do 4. septembra, dok je javno nadmetanje zakazano za 8. septembra u Privrednom sudu.

Spekuliše se da bi imovinu Boksita mogla preuzeti kompanija "Onico SA", povezana sa nikšićkim biznismenom Veselinom Pejovićem koji gazduje "Kombinatom aluminijuma" (KAP), navodi RTCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.