NavMenu

Voda sa Rzava za meštane više čačanskih sela

Izvor: Tanjug Petak, 28.08.2015. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
Počeli su radovi na izgradnji magistralnog cevovoda od Konjevića do Mojsinja, a do žitelja čačanskih sela Stančići, Donja Trepča i Mojsinje do kraja godine stići će dugo očekivana rzavska voda.

Iako je početak radova bio planiran za pre dva meseca, gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić je izrazio očekivanje da će oni biti gotovi na vreme, odnosno do kraja godine.

- Cevovod je dužine 2.400 metara, a radovi bi trebalo bi da budu završeni za 129 dana. Vrednost ove investicije je 14 miliona dinara, a sredstva koja nedostaju obezbedićemo nakon rebalansa budžeta u septembru, a očekujemo i pomoć republičke Direkcije za vode - rekao je Ilić, dodajući da će se uraditi i razvodne mreže sa desne i leve strane zapadne Morave, kao i izgradnja bazena.

Gradonačelnik je naglasio da će nakon izgradnje ovog cevovoda biti omogućeno da se napravi "prsten" oko Čačka sa rzavskom vodom odakle će se svi žitelji sa ovog područja snabdevati.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za oblast mesne samouprave i infrastrukture Milan Bojović je rekao je da će zahvaljujući ovom projektu 350 domaćinstava Donje Trepče, 200 iz Mojsinja i 86 iz Stančića dobiti vodu.

Predsednik Mesne zajednice Stančići Slobodan Petrović zahvalio se lokalnoj vlasti na ovoj investiciji, jer će nakon godinu dana ovo selo koje se nalazi na samo 10 kilometra od Čačka konačno dobiti vodu za piće.

- Ovaj cevovod je spas za 86 domaćinstva u Stančićima. Do sada smo se snabdevali vodom sa vodovoda Ježevica. Međutim analize ŽJZ su pokazale da je ona bakteriološki i hemijski neispravna - istakao je Petrović, dodajući da u selu postoji tehnička voda kao i cisterna koja opslužuje žitelje pijaćom vodom.


Prema rečima predsednika Mesne zajednice Donja Trepča Zorana Bojovića davne 1992. godine doneta je odluka da se u ovom selu izgradi mreža za vodu sa Rzava, a novac su sakupili meštani tog sela jer opština nije bila u situaciji da finansira takav poduhvat.

- Još tada nam je obećano da će se izgraditi ovaj cevovod. Mi imamo sve spremno, mreža stoji bez vode puno godina, a lokalna samouprava je tek sada krenula sa radovima - rekao je Bojović i dodao da je dobio obećanje da će čačanska vlast obezbediti sredstva da Donja Trepča dobije rzavsku vodu.

Prema njegovim rečima, ukoliko se to obećanje prekrši meštani ovog sela će morati na neki drugi način da zahtevaju rešenje ovog poblema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.