Izvor: Beta | Sreda, 26.08.2015.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Region izneverio - Kasni povećanje udela obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi

Većina članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope kasni u ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije do 2020. godine.

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle istakao je da verovatno većina neće ni dostići te ciljeve.

- Vidimo da većina zemalja nije na putu da ostvari obaveze koje su preuzele do 2020. Čini se da većina zemalja neće dostići cilj. Uskoro ćemo objaviti izveštaj o tome - rekao je Bušle za EurAktiv.

U briselskoj ekološkoj organizaciji CAN Europe ukazuju da se ekonomije na Balkanu odlikuju visokim udelom fosilnih goriva, velikim zagađenjem ugljen dioksidom, ali i velikom potrošnjom energije u odnosu na bruto domaći proizvod po stanovniku. Kako ukazuju u toj mreži koja okuplja 120 organizacija za zaštitu životne sredine u Evropi, planovi za ulaganja i dalje se najčešće odnose na nova postrojenja na lignit sa niskom efikasnošću.

Srbija je preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27%.

Bušle je, međutim, istakao da se mora obezbediti da se prilikom razvoja sektora obnovljivih izvora energije ne ponavljaju greške koje su počinile članice EU, kao i da se moraju imati u vidu i kapaciteti privrede neke zemlje za to.

- Veći udeo obnovljivih izvora energije je neophodan iz mnogo razloga, ali to moramo ostvariti promišljeno tako da se ne uništi privreda i tako da se izbegnu neuspele investicije koje se završavaju arbitražom - rekao je on.

Bušle je dodao da se još moraju osmisliti načini za privlačenje investicija u taj sektor.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ukazao je na biomasu kao na veliki neiskorišćeni potencijal u regionu za grejanje i proizvodnju struje na efikasan i održiv način.

- Da bi građani regiona osetili korist na ovom polju, neophodno je da se poštuju striktni standardi u pogledu efikasnosti opreme za tretman biomase, kao i efikasan sistem praćenja održivosti korišćenja šumskih resursa i energetski vrednih useva - rekao je on za EurAktiv.

Pored toga, za održivu energetiku važna je i ušteda energije u javnim institucijama i domovima građana, a konferencija lidera Zapadog Balkana i predstavnika EU sutra (27. avgusta) u Beču će, kako je rekao, biti prilika da se govori i o tim inicijativama.

- Savet za regionalnu saradnju je u koordinaciji sa vladama u jugoistočnoj Evropi i Energetskom zajednicom razvio nekoliko projektnih ideja u ovoj oblasti i predstavio ih Evropskoj komisiji - naveo je Svilanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.