Izvor: Tanjug | Utorak, 25.08.2015.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetski milijarderi za nedelju dana izgubili 182 mlrd USD

(Foto: vovan/shutterstock.com)
Slabljenje poverenja na svetskim berzama "oslabilo" je bogatstvo vodećih svetskih milijardera za 182 mlrd USD prošle nedelje, a samo u petak industrijski indeks "Dow Jones" je na Vosltritu zabeležio najveći ovogodišnji pad, veći od 500 poena.

Osnivač kompanije "Facebook", Mark Zakerberg, izgubio je oko 1,9 mlrd USD pa je njegovo ukupno bogatstvo palo na 37,8 mlrd USD, prenosi britanski list Independent.

Najveći nedeljni gubitak pretrpeo je investitor Voren Bafet, koji je ostao bez 3,6 mlrd USD, a među milijarderima koji su izgubili pozamašne sume su izvršni direktor kompanije "Amazon" Džef Bezos (Jeff Bezos), Leri Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin) iz kompanije "Google", meksički bos u oblasti telekomunikacija Karlos Slim i osnivač kompanije "Microsoft" Bil Gejts (Bill Gates), koji su svi rangirani na "Bloomberg" indeksu milijardera koji je evidentirao najveći pad od septembra 2014.

- Tako slaba nedelja deluje zaista loše, ali ako se odmaknete korak i sagledate širu sliku, videćete da to nije nikakva katastrofa. Za njih, to je tek delić procenta, iako su 182 mlrd USD velika cifra - rekao je direktor sektora za investiciono savetovanje u američkoj kompaniji "Aspiriant" Džon Kolins (John Collins).

Najveći dnevni berzanski pad zabeležen je u petak, kao rezultat zabrinutosti u pogledu usporavanja rasta kineske privrede. Investitore je iznenadila ovomesečna devalvacija juana i izveštaj zvaničnog Pekinga koji je pokazao da je prerađivačka aktivnost smanjena. Kretanju berzanskih indeksa nizbrdo doprinele su i vesti iz naftnog sektora, u kom su cene "crnog zlata" nastavile da tonu.

U svetlu najvećeg nedeljnog pada od 1986, niske cene nafte nanele su gubitke od 15,2 mlrd USD milijarderima iz energetskog sektora.

Vrednost akcija na svetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od 5.000 mlrd USD, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i danas, pokrenuvši novi talas koji je oborio deonice na globalnim tržištima.

Cene sirovina su dramatično potonule, a američka "laka" nafta spustila se ispod 40 USD za barel u svetlu strahovanja u vezi sa usporavanjem kineske privrede, koje je podstaklo investitore da se okrenu sigurnijim investicijama poput zlata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.