NavMenu

Kragujevac dobija prostor za industrijsku zonu

Izvor: eKapija Petak, 21.08.2015. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: KID_A/shutterstock.com)
Grad Kragujevac će dobiti prostor za industrijsku zonu. Filološko umetnički fakultet (FILUM) konačno dobija zgradu. Institut za javno zdravlje biće preseljen u zgradu Vojne bolnice, a Apelacioni sud u zgradu Ureda. To je u najkraćem ishod jučerašnjeg sastanka između ministra odbrane Bratislava Gašića i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

- Posle dugog niza godina konačno su vođeni značajni razgovori između predstavnika grada Kragujevca i Ministarstva odbrane koji su se odnosili na dalje funkcionisanje "Zastava oružja", konverziju određenih dugovanja i obaveza koje fabrika namenske industrije ima prema gradu Kragujevcu, kao i o zameni odnosno prodaji imovine Vojske Srbije - rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić. Zamena odnosno prodaja, precizirao je ministar odnosi se na kasarnu "Radomir Putnik" i Dom vojske gde bi bile smeštene filološke nauke.

- Na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave bilo je reči i o dugovanjima koje "Zastava inpro" ima prema "Zastava oružju", nameri namenske industrije da određene kapacitete "Metal Sistema" prebaci u "Zastava oružje". Razgovaralo se i o zameni nepokretnosti odnosno Vojne ambulante za potrebe grada. To je projekat koji zajednički realizujemo sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom zdravlja. Dogovorili smo konkretne korake u narednih nedelju dana - rekao je Gašić. - Moram da napomenem da su Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane više puta gradu Kragujevcu do 2013. godine i polovine 2014. nudili nepokretnosti na duži vremenski rok prodaje. Međutim, grad Kragujevac očigledno tada nije bio zainteresovan da te objekte kupi, uzme u svoje održavanje i od toga napravi industrijske zone ili stambene komplekse.

Obraćajući se predstavnicima medija nakon sastanka gradonačelnik Radomir Nikolić je ocenio da se konačno na pravi način selo za sto sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Ministarstva privrede. Grad Kragujevac će zahvaljujući Ministarstvu odbrane konačno najverovatnije dobiti prostore na kojima može da izgradi industrijsku zonu i gde može da privlači investitore iz kompanija koje su u prethodnom periodu dolazile u grad da razgovaraju o potencijalnim ulaganjima.


- Ono što je veoma važno, to je da postoji pozitivno mišljenje Ministarstva odbrane vezano za projekat zamene nepokretnosti sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom pravde. To znači - objasnio je Nikolić - da će konačno Institut za javno zdravlje moći da se preseli u zgadu današnje Vojne ambulante čime će biti stvoreni uslovi da se Apelacioni sud preseli u zgradu Ureda.

- Grad je, naravno, pokrenuo i pitanje prenosa vlasništva odnosno poslovnog odnosa sa Ministarstvom odbrane za zemljište na kojem se nalazi kasarna "Radomir Putnik". Ući ćemo u taj proces u skladu sa finansijskim sredstvima koje grad bude imao.

- U svakom slučaju FILUM konačno dobija zgradu. Na najboljem smo putu da to rešimo, ne samo zahvaljujući Ministarstvu odbrane već i naporu Rektorata. Očekuje se da i grad konačno donese odluku kojom će Knežev arsenal preneti na korišćenje FILUM- u za potrebe muzičkog i likovnog odseka, tako da će svi sektori Filološko - umetničkog fakulteta prostorno biti pokriveni u narednom periodu - zaključio je Radomir Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.