NavMenu

Deset organskih s lukom

Izvor: RTS Utorak, 18.08.2015. 09:56
Komentari
Podeli

(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Pod organskom poljoprivredom u Srbiji je oko 0,3% ukupno obradivih površina, odnosno oko 10.000 hektara, što je malo u odnosu na evropski prosek. Na evidenciji Ministarsrtva poljoprivrede su 293 organska proizvođača, navodi RTS.

Ćevapi, pljeskavica, leskovački uštipci, naizgled običan restoranski meni ako mu se ne doda prefiks "organski". Posle nekoliko meseci eksperimentisanja, organska hrana našla se na meniju jednog poznatog beogradskog restorana.

- Imali smo pozitivan odziv na organsku hranu, tako da smo je ubacili u meni. Između organskih i običnih ćevapa, recimo, za koje se odlučuju? Više za organske, sada imamo samo organske i prodajemo ih više nego one stare prošle godine - kaže kuvar Milan Delić.

Ali, to je tek u začetku. Organski obroci su 30 do 50% skuplji. Dobijaju se bez herbicida, pesticida, veštačkih đubriva, hormona, antibiotika, uz mnogo više ljudskog rada.

Da bi se ušlo u proizvodnju organske hrane, potrebno je zdravo zemljište, voda u klasi one za piće i određena udaljenost od aerozagađivača. Od sklapanja ugovora sa kontrolnom organizacijom, preko perioda konverzije, do statusa organskog proizvođača, prođu tri godine.

- U startu je ova proizvodnja u odnosu na tradicionalnu izjednačena, kasnije, ulaganja su tri do četiri puta veća, utrošak radne snage je veći, kod konvencionalne proizvodnje je više herbicida, oni koriste hibride, a mi domaće sorte koje manje rađaju - kaže vlasnik organske farme Miodrag Radivojević.

Da bi se on dobio na ispravan način mora da se vodi računa o plodoredu, odnosno koja se biljka uzgaja pored koje. Ali, to je samo deo sistema koji mora da bude zatvoren.

- Gajimo žitarice koje su organske sertifikovane, autohtone, koristimo ih za ishranu živine, od živine dobijamo jaja i meso, od stoke ostaje stajnjak koji je neophodan da se prihrani zemljište - kaže Radivojević.

Godišnja ulaganja su oko deset hiljada evra.

- Nama je potrebna pomoć u repromaterijalu i subvencije u proizvodnim kapacitetima, prerađivačke kapacitete nemamo. Može da se zaradi da jedna porodica živi normalno gde su prihodi oko 50 do 100.000 mesečno - kaže Dragica Ostojić.

U Evropskoj uniji površina pod organskom proizvodnjom povećava se svake godine za 0.5 mil hektara. Trenutno je na oko 186.000 farmi. Cilj je da do 2020. godine 20% poljoprivrednih površina bude pod organskom proizvodnjom, piše RTS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.