Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.08.2015.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kamate idu dole - Pogledajte šta donosi usvojena Strategija za problematične kredite

Vlada Srbije usvojila je Strategiju za rešavanje problematičnih kredita, a kako ekonomisti predviđaju, biće to inicijalna kapisla da kamate krenu da padaju. Prema mišljenu nekolicine analitičara, moguće je očekivati da krediti budu jeftiniji čak i za 20%.

Naime, pomenuta Strategija predviđa unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija, a stečaj i prodaja potraživanja od građana biće dodatno analizirani zbog osetljivosti te problematike, rekli su agenciji Beta u Ministarstvu finansija Srbije.

Kako dodaju u Ministarstvu finansija, očekuje se da će rešavanje problema nenaplativih kredita uticati na smanjenje troškova banaka, a time i na pad kamatnih stopa.

- Mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike dale su određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita u Srbiji i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost - rekli su Beti u ministarstvu.

Strategijom je predviđeno unapređenje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita i uklanjanja poreskih prepreka za otpis nenaplativih potraživanja, naveli su u Ministarstvu finansija.

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Predviđene su i mere za unapređenje u domenu sudskog i vansudskog restrukturiranja i stečaja, izvršenja, kao i pitanja procene vrednosti založene imovine. Pored toga, povećaće se kapaciteti i stručnost sudova, ali i državnih institucija kao poverilaca u postupcima restrukturiranja, istakli su u ministarstvu i dodali da će doneti i dodatne mere ako bude potrebno.

- Za sprovođenje nekih od mera, kao što je uklanjanje poreskih prepreka biće predviđen rok do kraja ove godine, dok su neke druge veoma složene i zahtevaju više godina za sprovođenje, poput povećanja osposobljenosti sudova - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da su predložena rešenja usaglašena su sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i da se očekuje nastavak saradnje sa tim insitucijama u primeni mera.

Privrednici najviše duguju

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je 13. avgusta Strategiju za rešavanje problematičnih kredita. Procena je da su u Srbiji problematični krediti vredni 3,7 mlrd EUR, odnosno oko 22% od ukupno 17 mlrd EUR kredita.

U najvećim problemima sa otplatom duga su upravo privrednici, i na njih se odnosi najveći deo od 442,6 problematičnih milijardi dinara, a na građane "tek" 71 milijarda. Koliko je veliki problem sa otplatom govori i činjenica da se sa otplatom više od polovine celog duga kasni duže od dve godine.

(Foto: Ivana Vuksa)
Zato su u Ministarstvu finansija odmah po usvajanju Strategije rekli da su mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike dale određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost. Zbog toga je ova strategija značajna kako za rešavanja postojećeg nivoa problematičnih kredita, tako i za preventivno delovanje radi sprečavanja ponavljanja istog problema u budućnosti - ističu u Ministarstvu finansija.

Dugovi ne idu uterivačima

Jedna od najvećih bojazni građana je da će, radi rešavanja problematičnih kredita, banka moći njihove dugove da prodaje raznim agencijama za naplatu potraživanja, odnosno uterivačima. To je, za sada, zakonom zabranjeno, a ovom strategijom nije eksplicitno predviđeno.

Mada, istiknuto je da postoje brojni preduslovi koje bi trebalo ispuniti, pre nego što bi se "omogućila liberalizacija loših kredita stanovništva".

- Stečaj građana, kao i prodaje potraživanja od istih biće predmet dodatnih sveobuhvatnih analiza imajući u vidu složenost i osetljivost te problematike - ističu u Ministarstvu finansija.

Takođe, u Ministarstvu dodaju da se i za ostale prepreke za koje se može očekivati da će biti uočene u naknadnim analizama, naknadno biti donete odgovarajuće mere.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE