NavMenu

Otkriven ozbiljan propust u "Mozilla Firefox" veb pretraživaču

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.08.2015. 14:24
Komentari
Podeli

Internet pretraživači poznati su kao "omiljena meta" onih koji žele da dođu do privatnih podataka korisnika pretraživača, a ovoga puta otkriven je ozbiljan propust u pretraživaču "Mozilla Firefox".

Vest o tome objavljena je na zvaničnom "Mozzila bezbednosnom blogu", gde je detaljno opisano o kakvom se tačno propustu radi, koje su platforme najugroženije i sugeriše se hitna nadogradnja tog popularnog veb pretraživača, navodi portal "zimo.dnevnik.hr".

Kako se precizira, "Mozilla Firefox" ima "rupe" u svom integrisanom PDF pretraživaču i "JavaScript"-u, a one omogućuju hakerima da se domognu datoteka koje sadrže poverljive i privatne podatke, a koje oni potom mogu postaviti na server koji se nalazi u Ukrajini, pružajući tako mogućnost da korisnička imena i lozinke budu zloupotrebljeni.

Korisnici koji rade na "Mac" računarima kompanije "Apple" nisu ugroženi, "bug" je otkriven na "Windows" i "Linux" operativnim sistemima, a kompromitovane mogu biti datoteke koje inače koriste, uslovno rečeno, napredniji korisnici.

Tako se, na primer, na "Windows" operativnim sistemima kroz propust u "Mozzila Firefox"-u "skeniraju", između ostalih, FTP konfiguracijske datoteke i druge datoteke koje sadrže pristupne podatke za razne račune i servise. Što se tiče "Linux"-a, otprilike je isto, "cilj" su takođe konfiguracijske datoteke i direktorijumi s korisničkim podacima.


Iz "Mozilla Firefox"-a napominju kako svi korisnici mogu izbeći probleme ako nadograde svoj "Firefox" na verziju 39.0.3, dok korisnici "Enterprise" verzije moraju preuzeti verziju 38.1.1, piše "zimo.dnevnik.hr".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.