NavMenu

Od oktobra vozovi na novoj pruzi Gilje-Ćuprija-Paraćin

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 10.08.2015. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Italijanska kompanija "Italiana construzioni CAF" privodi kraju radove na izgradnji dvokolosečne pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, pa će Srbija posle 26 godina dobiti nove kilometre železnice na Koridoru 10. Deonica dužine 10,5 kilometara projektovana je za brzine vozova od 167 kilometara na sat, a rad italijanske firme prate i stručnjaci kompanije "Siemens" koji završavaju električnu kontaktnu mrežu i postavljaju signalne uređaje, prenosi Tanjug.

Pruga je već jednim delom spojena sa starim kolosekom od Jagodine, prešla je most na Velikoj Moravi, a izgrađen je i pušten u saobraćaj i nadvožnjak regionalnog puta Jagodina-Ćuprija preko pruge i novo stajalište u Gilju. U toku su i radovi na železničkoj stanici u Ćupriji, kroz koju ne ide nova pruga već jedan krak stare za potrebe privrede ovog grada i susednog Paraćina.

Graditelji očekuju da ovih dana bude definisan datum završetka radova, o čemu će odlučivati i Ministarstvo saobraćaja i građevine, i da pruga bude puštena u saobraćaj u oktobru. Pre nekoliko dana mesto radova posetio je i generalni direktor "Železnica Srbije" Milorad Stojčić.


Najveći zahvat na ovom delu pruge, na kome je izgrađeno 20 objekata, bio je most na Velikoj Moravi - čelični, težak 2.400 tona, dug 322,5 metra i raspona 52,5 metra koga drži šest stubova, od kojih su dva rečna. Njega su završili radnici "Goše" i "Mostogradnje" pošto je austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina-Meteorit", koji je počeo da gradi most, u međuvremenu otišao u stečaj.

Izgradnja mosta i ove deonice pruge finansira se kreditom Evropske investicione banke, a investitor je "Železnica Srbije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.