Izvor: Politika | Utorak, 14.06.2005.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Osnovana balkanska komunikaciona mreža za sve istraživačke i strateške centre u regionu

Predstavnici dvadesetak istaknutih strateških naučnoistraživačkih centara i nevladinih organizacija sa Balkana osnovali su Balkansku komunikacionu mrežu. U radu dvodnevne konferencije, čiji je domaćin bio Centar za strateška istraživanja Ministarstva spoljnih poslova Turske (koji će biti predsedavajući Mreže do narednog godišnjeg sastanka u Bugarskoj), učestvovali su, pored nekoliko organizacija iz turske prestonice, i stručnjaci iz Atine, Beograda, Bukurešta, Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Sofije i Tirane.


Inicijatori Balkanske komunikacione mreže (BKM) – nekoliko strateških centara i nezavisnih naučnih instituta iz Bugarske, Rumunije i Turske – došli su na ovu ideju, doduše, još u vreme kad je izgledalo da će Ustav za Evropu biti usvojen i da će širenje EU nezadrživo ići dalje. Stvari su sad postale neuporedivo složenije.

Na konferenciji u Ankari dogovoreno je da se BKM organizuje kao otvoreni forum za sve istraživačke i strateške centre u regionu, koji će preko svoje internet-stranice razmenjivati ideje, pokretati zajedničke predloge i biti svojevrstan most između građanskog društva, vlade i međunarodnih organizacija (pre svega EU, NATO, Saveta Evrope, UN, OEBS). Naročita pažnja posvećena je osnivanju „balkanske grupe mudrih”. Ona će tražiti načine za prevenciju i rešavanje kriza, izgradnju mirovnog procesa u regionu, promociju građanskog društva i njegovog doprinosa bezbednosti i održivom razvoju – i za ukupno postizanje evroatlantskih demokratskih standarda na Balkanu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.