NavMenu

Donald Trump, biznismen - Dokaz da loš publicitet ne postoji

Izvor: eKapija Nedelja, 09.08.2015. 17:15
Komentari
Podeli
Donald Trump (Foto: YouTube/screenshot)Donald Trump
Ukoliko možda i ne znate ko su vlasnici kompanija kao što su IKEA ili "Inditex", tajnoviti milijarderi o čijem se ličnom životu malo zna, junaka ove naše priče ne možete izbeći koliko god se trudili.

Njegova fizura predmet je podsmeha neistomišljenika, dok njegovo prezime velikim slovima stoji na poslovnim zgradama, hotelima, kockarnicama, golf terenima, ali i čokoladama, sladoledu, biftecima...

Napisati strogo poslovni profil Donalda Trampa nije ni malo jednostavno. Možda ni moguće. A ni sam Tramp to izvesno ne bi želeo. Neretko proglašavan narcisom, Trampove diskutabilne izjave i čvrsti stavovi garantovali su mu uvek nepodeljenu medijsku pažnju u kojoj, čini se, uživa i iznova dokazuje da loš publicitet ne postoji.

Donald Tramp američki je milijarder, nekretninski magnat, rijaliti zvezda, a ako se njegova očekivanja ispune - biće i budući predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Završio je biznis školu "Vorton" posle čega se, krajem sedamdesetih, uključio u porodični biznis sa nekretninama. Trampov otac Fred postavio je temelje porodičnog carstva gradeći čitava naselja sa hiljadama jeftinih stanova.

Čini se da je Donald od oca pored dara za nekretnine nasledio i određenu dozu narcisizma. Tata Fred, naime, često je menjao automobile ali su registarske tablice ostajale - "FCT". Pogađate, po njegovim inicijalima.

Nakon što je nasledio oca, uspeo je da izgradi carstvo na poslovnim zgradama, hotelima, kockarnicama, golf terenima... Sve, naravno, sa neizbežnim brendom "Trump" u imenu.

Međutim, već krajem osamdesetih se poslovni genije brzog jezika suočio sa problemima. Ulaganje stotina miliona dolara u nove projekte dovelo je do toga da su mu kompanije redom bankrotirale, banke i kreditori napustili, a on ostao sa čak 900 mil USD dugova. Ipak, Donald Tramp ne bi bio to što jeste kada ne bi pronašao izlaz iz naizgled bezizlazne situacije.

Novi uspesi u biznisu sa nekretninama i novostečena popularnost kroz rijaliti emisiju "Šegrt" vratili su ga na mesto na kom se, ne krije to, najbolje oseća - na Forbsovu (Forbes) listu najbogatijih.

Odnos Forbsa i Trampa od početka se kretao na "tankoj liniji između ljubavi i mržnje". Iako se svake godine Tramp žali na svoju poziciju na listi i procenu njegovog bogatstva, autori te liste često navode Trampa kao jednog od retkih koji sam zove i šalje lične procene sopstvenog bogatstva.

Ni ova godina nije izuzetak. Forbs je, naime, Trampovo bogatstvo procenio na 4,1 mlrd USD, dok on sam u dokumentaciji podnetoj uz najavu predsedničke kandidature tvrdi da ono iznosi čak 8,7 mlrd USD. Od toga, zanimljivo, 3,3 miliajrde "odlaze" na vrednost njegovog ličnog brenda.

"The Donald", kako ga je u jednom intervjuu nazvala bivša supruga Ivana, svoj brend neštedimice unovčava. Tako možete podići hipoteku kod "Trump Financial", otputovati preko "GoTrump", spavati u "Trump" hotelu, voziti se "Trump" rent-a-karom, popiti "Trump" vodku i pojesti "Trump" biftek, i na kraju se zasladiti "Trump" sladoledom. I to nije sve, procenjuje se da više od 200 najrazličitijih proizvoda nosi brend sa njegovim prezimenom.

(Ne)moguća misija - Donald Tramp, predsednik SAD

Iako Trampu ovo nije prvi put da figurira kao mogući kandidat za predsednika Amerike, deluje da je sada privukao najveću pažnju. Najavljujući svoju kandidaturu na predsedničkim izborima 2016. godine ispred Republikanske partije, Tramp je uspeo da ponovo uzburka američko javno mnenje. I ne posustaje u tome.

Od ulaska u trku privukao je ubedljivo najviše pažnje javnosti iznoseći stavove koji bi svakog drugog kandidata zauvek isključili iz ozbiljnog učešća u politici. Podatak da je 1946. godine rođen u porodici imigranata iz Nemačke i Škotske interesantan je zbog njegovih vrlo radikalnih stavova i izjava vezanih za imigracionu politiku Sjedinjenih Država.

Obrazlažući svoje političke stavove uspeo je, naime, da uvredi imigrante izjavama kao što je ona da je "Amerika postala otpad za tuđe probleme. Tako nam Meksikanci šalju svoje kriminalce i silovatelje. Donose nam droge. Donose nam kriminal. Pretpostavljam da, ipak, ima i dobrih ljudi među njima".

Nako toga, žene koje su se usudile da ga kritikuju nazvao je "svinjama, psima, aljkavim i odvratnim životinjama" a nije izbegao ni američke ratne veterane i kolege Republikance uskraćujući status ratnog heroja senatoru Džonu Mekejnu rečima da je Mekejn "ratni heroj zato što je bio zarobljen. Ja volim ljude koji nisu bili zarobljeni".

Na sve kritike, Tramp lakonski odgovara da je "veliki problem zemlje to što je previše politički korektna" i da on kao čovek sa kojim bi mnogi ušli u klinč nema vremena za tako nešto.

Iako mu se ne daju velike šanse da dođe do nominacije, ovaj kontroverzni bogataš i čovek bez dlake na jeziku i dalje deluje da vodi glavnu reč u taboru Republikanaca. Ako i ne postane predsednik, postaće još poznatiji.

Javnost uživa u političkom rijaliti cirkusu kojim on diriguje. Kao i Donald Tramp, nema sumnje.

Tri žene, petoro dece

Ni njegov privatni život nikad nije bio daleko od očiju javnosti. Tri braka sa glumicama i fotomodelima - Čehinjom Ivanom Zelničkovom, Marlom Mejpls i Slovenkom Melanijom Knavs, kao i buran razvod sa prvom suprugom punili su stranice tabloidne štampe. Tramp je otac petoro dece a troje najstarijih - Donald Junior, Ivanka i Erik - već učestvuju u upravljanju porodičnim biznisom.

"You're fired"

Donedavno Tramp je bio i zvezda popularne američke TV serije "Šegrt" ("The Apprentice") u kojoj je bio i voditelj serije i glavni producent. Ipak, nakon ulaska u političku arenu i brojnih kontroverznih izjava, televizija NBC ga je isključila iz emisije koja mu je, prema njegovim tvrdnjama, donela više od 200 mil USD tokom 14 godina emitovanja. Tako je poslednje "You're fired" u "Šegrtu" bilo upućeno njegovoj najvećoj zvezdi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.