NavMenu

Nova generacija solitera menja izgled Njujorka

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.08.2015. 12:16
Komentari
Podeli
Njujork (Foto: Jelena Đelić)Njujork
Nova generacija solitera, ekstremno mršavih i ekstremno visokih, para nebo Njujorka, a cene stanova u njima su astronomske.

Tri apartmana u jednom od ovih "mršavih" solitara prešli su granicu od po 100 mil USD, prenosi list Figaro.

- Ovo je novi tip solitera koji su počeli da niču u Njujorku, ali oni će u narednih pet do deset godina izmeniti karakter oblakodera na Menhetnu - objašnjava osnivač i predsednik muzeja Njujorški oblakoderi, Kerol Vilis, za AFP.

Ove građevine imaju od 50 do 90 spratova, njihove arhitekte su međunarodno priznati stručnjaci iz ove oblasti.

Kupci stanova u ovim oblakoderima su multimilioneri iz čitavog sveta, koji ove apartmane smatraju trofejnim investicijama među oblacima.

Park avenija broj 432 je adresa trenutno najveće stambene zgrade u Zapadnoj hemisferi, visoke preko 426 metara.

Na Menhetnu, uglavnom duž 57 ulice, planirana je izgradnja ukupno 12 stambenih oblakodera, sa izuzetno skupim stanovima, u proseku od 30 do 40 mil USD.

Razlog gradnje ovakih zgrada je njujorški zakon iz 1961, i kojim se ograničeva broj kvadratnih metara za gradnju na građevinskom zemljištu, ali ne i visina objekta.

Tako građevinske firme mogu legalno da otkupe pravo za gradnju objekta od suseda koji nisu do kraja iskoristili sav građevinski prostor, a koji će upotrebiti dižući svoju zgradu u visinu.

Dakle, oni kupuju pravo na "vazduh", jer visina objekta nije ograničena.

Cena otkupa neiskorišćenog građevinskog zemljišta ide i do 6.500 USD po kvadratnom metru. Te zgrade, međutim, bacaju ogromne senke na Central park.

Problem je što nije u pitanju samo jedna zgrada, već najmanje njih 12 duž uzanog dela Menhetna.

Građani Njujorka su zabrinuti da će zimi, tokom dana, zbog tih oblakodera biti toliko hladno da ljudi više neće moći da idu u park.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.