NavMenu

Kako sprečiti šetnju "od šaltera do šaltera"

Izvor: RTS Četvrtak, 06.08.2015. 10:17
Komentari
Podeli

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
To što državne službe nemaju onlajn baze podataka otežava život građanima, ali i funkcionisanje državi. Iako su u obavezi su da razmenjuju podatke o građanima, to ne čine - verovatno jer kazna za to nije predviđena.

Da je kao što bi trebalo, informacije bi među državnim službama putovale onlajn. Umesto elektronski, putuju od šaltera do šaltera u rukama građana.

Gotovo da nema nijednog koga takva praksa nije makar jednom dovela do ivice nerava, tanjeg novčanika, izgubljenog vremena - apsurda.

I kada ne promeni stan, već samo adresu promenom ime ulice, potrebno je da svaki stanar ponaosob, o tome obavesti MUP da bi se registrovala odluka Grada. Nema komunikacije, kako bi trebalo između opština i MUP-a, ili katastra i MUP-a.

- Treba da se ode u Geodetski zavod, da se plati zahtev koji košta oko 1.300 dinara, da se sačeka - i to se čeka verovatno oko mesec dana, sa tom potvrdom se odlazi u MUP i menja se lična karta - kaže Veljko Tomić.

Jer državne službe ne registruju zakon. Iako je propisano da među sobom razmenjuju podatke, službene evidencije, teško ih je na to naterati jer im ne preti kazna. Hoće u novom zakonu, kažu u ministarstvu - čim bude usvojen.

- Ovaj put predviđene su i novčane kazne, prema tome, to je dovoljan alat kojim će građani moći da se pozovu ako im neko po en-ti put traži da dostave neki podatak ili papir koji već postoji u službenoj evidenciji - rekao je Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Pored pretnje službenicima prekršajnom prijavom, potrebno je i da se službe tehnički opreme. Na tome radi E-uprava.

- Trenutno, ne postoji zakonsko rešenje da obavežemo državne organe da usluge objave na portalu E-uprava, već samo preporuka Vlade. To će se promeniti novom strategijom razvoja E-uprave koja podrazumeva zakonodavni okvir, jedinstveni skup podataka dostupan svim organima uprave, sa jedinstvenim registrom građana - navodi se u saopštenju.

Dok se ne pojavite na šalteru, neće vas registrovati ni Poreska uprava, iako bi od saradnje sa drugim službama itekako imala koristi.

- Poreska uprava jeste institucija koja bi trebalo da ima pravo pristupa svim podacima vezanim za imovinski položaj svih poreskih obveznika, i fizičkih i pravnih lica, i u tom smislu je vrlo bitno ojačati komunikaciju Poreske uprave, pre svega sa fondovima socijalnog osiguranja i katastrom nepokretnosti - kaže ekonomista Saša Ranđelović.

Primenu novog zakona o upravnom postupku, u resornom Ministarstvu očekuju za dve godine. U njemu bi mogla da se nađe odredba kakvu primenjuju Slovenci. Ako jedna služba poseduje dokumente ili zvanične podatke o vama, nijedna druga vam ih ne sme tražiti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.