NavMenu

Hrvatski ''Granolio'' dobio sindicirani kredit vredan gotovo 40 mil EUR

Izvor: tportal.hr Utorak, 04.08.2015. 13:41
Komentari
Podeli

(Foto: S_Photo/shutterstock.com)
Hrvatska kompanija 'Granolio' potpisala je ugovor o dugoročnom sindiciranom kreditu u ukupnom iznosu od 300 miliona kuna (oko 39,567 mil EUR), s Erste&Steiermaerkische Bank, Privrednom bankom Zagreb i Zagrebačkom bankom, navele su te kompanije u zajedničkom saopštenju.

Predstavnici 'Društva Granolio d.d.' su, kao korisnici kredita, i predstavnici triju navedenih banaka kao mandatiranih aranžera i davalaca kredita i Privredne banke Zagreb kao agenta, u petak, 31. jula potpisali ugovor o dugoročnom finansiranju, prenosi hrvatski 'tportal'.

Kako je navedeno u saopštenju, navedene banke imaju jednak udeo u kreditu, odnosno svaka učestvuje s iznosom od 100 miliona kuna (oko 13,189 mil EUR).

Tri banke izrazile su zadovoljstvo zajedničkim učešćem u finansiranju te značajne hrvatske prehrambeno-prerađivačke kompanije, a istaknuto je i da će 'Granolio', po okončanju te transakcije, ojačati svoju poziciju u nekoliko različitih prehrambenih i prerađivačkih oblasti.

Hrvoje Filipović, predsednik uprave kompanije 'Granolio', zadovoljan potpisivanjem sindiciranog kredita, rekao je da je potpisivanjem tog finansijskog aranžmana, a nakon dokapitalizacije kompanije, okončana i druga faza finansijskog jačanja kompanije čime su obezbeđene pretpostavke stabilnog i profitabilnog poslovanja i daljnjeg snažnog razvoja kompanije.

'Granolio Grupa' je u prvoj polovini ove godine ostvarila poslovne prihode u iznosu od 382 miliona kuna (oko 50 mil EUR), što je rast od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine, prvenstveno zahvaljujući rastu u segmentima mlinarstva, mlekarstva i proizvodnje sira.

Poslovni rashodi istodobno su porasli za jedan odsto, na 375,2 milijuna kuna (nepunih 50 mil EUR), pa je operativni rezultat, pre financijskih prihoda i troškova i poreza (EBIT) značajno poboljšan u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odnosno iznosio je 6,9 miliona kuna, dok je u isto vreme prošle godine bio negativnih 16,8 miliona kuna.

Iz 'Granolia' objašnjavaju kako je razlog tome to što EBIT za prvo polugodište 2014. sadrži trošak vrednosnih usklađivanja potraživanja u ukupnoj vrednosti od 18,3 miliona kuna, dok krajem juna ove godine nisu identifikovane indikacije na umanjenje vrednosti imovine.

Povoljniji je i neto finansijski rezultat koji je u minusu 9,5 miliona kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 29 miliona kuna. Ističe se da je neto finansijski rezultat u 2015. godini povoljniji u odnosu na isti pereiod prošle godine jer financijski rezultat u 2014. sadrži vrednosno usklađivanje finansijske imovine od 16,8 miliona kuna.

Gubitak iz šestomesečnog poslovanja grupe tako iznosi 2,6 miliona kuna prema 45,9 miliona kuna gubitka iz istog prošlogodišnjeg perioda, prenosi 'tportal'.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.