Izvor: Tanjug | Četvrtak, 30.07.2015.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: Nalazište "Jadar" uticaće na budućnost Srbije

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je juče da je nalazište litijuma i bora u "Jadru" kod Loznice projekat svetskog značaja, koji će veoma značajno uticati na budućnost Srbije.

Antić je, prilikom obilaska nalazišta "Jadar" rekao da je to jedinstveno nalazište minerala koji sadrži visok procenat litijuma.

- Reč je o stotinama miliona tona materijala i prema svim dosadašnjim rezultatima reč je o nalazištu koji može da zadovolji 20% svetskih potreba litijuma, koji je jedan o najznačajnijijh strateših sirovina budućnosti od kojeg će zavisiti proizvodnja i baterija i novih tehnologija - rekao je Antić.

Potpredsednik australijske kompanije "Rio Tinto Minerals" za Srbiju Kevor Ćuzađian rekao je da je za tu kompaniju i njenu ćerka-firmu "Rio Sava Exploration" veoma značajan projekat u Loznici čiji je cilj proizvodnja litijuma.

Kako je istakao, ta kompanija ulaže značajna sredstva na istraživanje nalazišta i mogućnosti njegove eksploatacije koji će biti bezbedan za ljude i životnu sredinu.

On je ministru Antiću i predstavnicima lokalne samouprave pokazao tehničke karakteristike radova, kao i metod 3D seizmičkog modelovanja, koji će služiti za upoznavanje strukturnih karakteristika ležišta.

- Veoma mnogo radimo na inženjerskim proračunima i smatramo da će biti potrebno još nekoliko godina kako bismo završili istraživanje, pa ćemo tek onda videti koliko će novca i vremena biti potrebno za otvaranje rudnika - rekao je Ćuzađian.

Kompanija 'Rio Tinto' je nedaleko od Loznice, u dolini reke Jadar, obavljajući geološka istraživanja omogućena koncesijom, našla mineral koji je dobio ime jadarit, a sadrži litijum i bor, što je 2007. objavljeno kao izuzetno svetsko otkriće.

Praktična primena jadarita je moguća u elektronici, medicini, farmaceutskoj, hemijskoj, automobilskoj, vojnoj i svemirskoj industriji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.