NavMenu

Tri tone otpada sa Štranda poslato na reciklažu

Izvor: eKapija Sreda, 29.07.2015. 15:23
Komentari
Podeli
Na kupalištu Štrand u Novom Sadu, za dva meseca od početka kampanje "Za čistu plažu, Vašu ambalažu u reciklažu" sakupljeno je i reciklirano 3 tone otpadne ambalaže, saopšteno je iz kompanije "Greentech".

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo" iz Novog Sada, u želji da unapredi svoj sistem upravljanja otpadom i doprinese zaštiti životne sredine, uspostavilo je saradnju sa najznačajnijim kompanijama za reciklažu ambalažnog otpada u Srbiji.

Tako je kompanija "Sekopak" za potrebe odlaganja staklene, plastične i aluminijumske ambalaže na Štrandu postavila 30 namenskih kanti, preduzeće za reciklažu plastike "Greentech" je obezbedilo 10 žičanih kontejnera, Srpska fabrika za reciklažu, Grejač abrol kontejner za sakupljanje stakla, a Recan fond kutije za ugostiteljske objekte i ručnu presu za limenke.

Radnici JKP "Zelenilo" su dodatno angažovani na sortiranju sakupljenog otpada, s obzirom da ne poštuju svi posetioci Štranda u potpunosti upustva, pa u kante namenjene za ambalažni, ubacuju i drugi otpad. U cilju podizanja svesti posetilaca Štranda o značaju odvojenog sakupljanja otpada i reciklaže je podeljeno je 5.000 flajera sa upustvom u koje kante se odlaže iskorišćena ambalaža i organizovano 10 javnih događaja: pozorišna predstava "Prljavo ili čisto nije isto", radionica "UpCycling baštovani", mini reciklažna teretana na otvorenom, kreativna ekološka radionica za decu, a tokom "Exit" festivala volonteri "Greentecha", "Recana" i "Exita" sakupljali su ambalažni otpad u "Exitovom" kampu i na plaži.

Namera JKP "Zelenilo" je da odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu postane uobičajena praksa, ne samo u okviru plaže Štrand, već i svim objektima ovog preduzeća. S obzirom da se u Srbiji reciklira samo 30% ambalažnog otpada, a da je prosek Evropske unije duplo veći, bilo bi dobro da primer JKP "Zelenila" slede i druga preduzeća i institucije u Srbiji, pogotovo imajući u vidu da im je to i Zakonom o upravljenju otpadom propisana obaveza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.