NavMenu

Vlada pozvala radnike da sporove rešavaju pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova

Izvor: eKapija Sreda, 29.07.2015. 14:31
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela Zaključak kojim preporučuje javnom sektoru da kolektivne i individualne radne sporove, u skladu sa zakonom, rešavaju pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Preporuka se odnosi na sve državne organe, organe državne uprave, javne agencije, pokrajinske organe, organe jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i druge oblike organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija, kao i na privredna društva čiji je osnivač Republika Srbija ili u kojima Republika Srbija ima učešće u vlasništvu, ustanove i druge javne službe koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije.

Razlog za donošenje ovog zaključka je, prema rečima direktora Agencije Mileta Radivojevića, ušteda budžetskih sredstava, jer se procenjuje da u velikim javnim preduzećima dan štrajka košta od pedeset hiljada pa do pola miliona evra, dok kod individualnih radnih sporova sudski postupci traju više godina i takođe podrazumevaju velike troškove.

- Takođe, ovom preporukom će se u velikoj meri rasteretiti sudovi i ostvariti strateško opredeljenje Vlade da svako ima pravo na dostojanstven rad - istakao je Radivojević i dodao da je u slučajevima radnih sporova, konflikata, mobinga i sličnih neželjenih pojava u radnim odnosima, postupak pred Agencijom najefikasniji način da se spor reši, pred nezavisnim arbitrima i potpuno besplatno.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova jedina je institucionalizovana posebna organizacija Vlade koja se bavi mirnim rešavanjem individualnih i kolektivnih radnih sporova, kao alternativnim načinom rešavanja ovih sporova u Republici Srbiji. Osnovni cilj Agencije je harmonizacija radnih odnosa, očuvanje socijalnog mira i prava na dostojanstven rad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.