NavMenu

Zlato "tone" - Cene zlata pale na najniži nivo od 2010. godine na Comex berzi sirovina

Izvor: seebiz.eu Nedelja, 26.07.2015. 14:20
Komentari
Podeli

(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Cene zlata u petak su pale na najniži nivo od 2010. godine na Comex berzi sirovina. Kratkoročne prognoze pokazuju da investitori očekuju da će se pad produbiti

Cena zlatnih poluga padala je gotovo svaki dan u junu da bi u petak iznosila 1.099 dolara za uncu, pa je izgledan mesečni pad od juna 2013. godine.

- Bez sumnje, vidimo pomak sentimenta kad je reč o zlatu - kaže Dan Denbow, portfolio menadžer 700 mil USD vrednog fonda USAA Precious Metals & Minerals Fund San Antonio. Kako kaže, postoji nedostatak entuzijazma za zlato.

Cene zlata padaju zbog spekulacija da će biti povećane američke kamatne stope u ovoj godini. Istovremeno, Kina je kupila manje metala nego što su analitičari očekivali, a dolar postaje sve jači.

Jeffrey Currie iz "Goldman Sachs Group" kaže da najgore za zlato tek dolazi i da bi cene mogle pasti ispod 1000 dolara za uncu, prvi put od 2009.

- Rizici su jasno iskrivljeni naopačke - kaže Currie, šef robnih istraživanja njujorške banke.

Currie nije usamljen u predviđanju još većeg pada. Georgette Boele iz ABN Amro Bank NV i Robin Bhar iz Societe Generale AG kažu da će cena zlatnih poluga doći na 1.000 dolara do decembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.