Izvor: seebiz.eu | Nedelja, 26.07.2015.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zlato "tone" - Cene zlata pale na najniži nivo od 2010. godine na Comex berzi sirovina

(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Cene zlata u petak su pale na najniži nivo od 2010. godine na Comex berzi sirovina. Kratkoročne prognoze pokazuju da investitori očekuju da će se pad produbiti

Cena zlatnih poluga padala je gotovo svaki dan u junu da bi u petak iznosila 1.099 dolara za uncu, pa je izgledan mesečni pad od juna 2013. godine.

- Bez sumnje, vidimo pomak sentimenta kad je reč o zlatu - kaže Dan Denbow, portfolio menadžer 700 mil USD vrednog fonda USAA Precious Metals & Minerals Fund San Antonio. Kako kaže, postoji nedostatak entuzijazma za zlato.

Cene zlata padaju zbog spekulacija da će biti povećane američke kamatne stope u ovoj godini. Istovremeno, Kina je kupila manje metala nego što su analitičari očekivali, a dolar postaje sve jači.

Jeffrey Currie iz "Goldman Sachs Group" kaže da najgore za zlato tek dolazi i da bi cene mogle pasti ispod 1000 dolara za uncu, prvi put od 2009.

- Rizici su jasno iskrivljeni naopačke - kaže Currie, šef robnih istraživanja njujorške banke.

Currie nije usamljen u predviđanju još većeg pada. Georgette Boele iz ABN Amro Bank NV i Robin Bhar iz Societe Generale AG kažu da će cena zlatnih poluga doći na 1.000 dolara do decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.