NavMenu

Elegantni šarmer tradicionalnog duha - Restoran "Prime" u hotelu "Crowne Plaza" kreira inovativne gastronomske bravure

Izvor: eKapija Petak, 24.07.2015. 15:37
Komentari
Podeli
Prefinjenu eleganciju i duh tradicije uz nesvakidašnji šarm modernog ambijenta "fine dining" restorana "Prime" nedavno su novinarke "eKapije" imale priliku da osete u luksuznom beogradskom hotelu "Crowne Plaza".

Fascinantni ukusi salate sa svežim artičokama sa limunovim uljem, ragua od divljih pečuraka u kori od hrskavog testa i susama sa salatom od rotkvica, paprika i mladog luka, bifteka u sosu od vrganja sa pireom od krompira i uljem od crnih tartufa, samo su neki od specijaliteta koje smo probali na hedonističkom putovanju kroz galeriju ukusa na koje nas je vodio Komnen Bakić, šef restorana "Prime". Nije lako napraviti izbor, ali na impozantnom meniju gost ne može da napravi grešku za šta god da se odluči: kozji sir iz kore hrastovog pepela i kore od bundevinog semena sa paštetom od mladog spanaća i oraha; karpaćo od srnetine u kori od tri vrste bibera sa kuvanim prepeličjim jajima; čuveni tradicionalni biftek po receptu iz 1983. godine, te pene sa svežim tartufima, rukolom i pinjolima, kao i crvena buzara sa gamborima, dagnjama i arborio pirinčem. Bilo šta da izabere, gostu je nezaboravno gastronomsko iskustvo zagarantovano.

Na meniju supa ljuta krem čorba od kukuruza je naš favorit, iako su tu i fantastična goveđa supa, potaž od dve vrste tikvica i sa spanaćem, kao i hladna supa od čeri paradajza i lubenice sa domaćim kravljim sirom. Našem domaćinu posebno je draga ribarska salata od lignji, dagnji, hobotnice, tune sa paradajz sosom, ajolijem od šafrana i penom od citrusa i do sada nije viđena na ovim prostorima, a njena priprema traje čitav dan. Posle svih ovih đakonija, karamel dukat je savršen dezert, ali nezaobilazne poslastice su i koh sa dve vrste mleka i bobičavim voćem i fondan od bele čokolade i pistaća sa sladoledom od crne čokolade i tabaska.

(Komnen Bakić)
"Eat Serbian well"


Komnen Bakić je studirao u Beogradu, usavršavao se u londonskom "Ritzu", a sticao je iskustvo i u luksuznim restoranima u Crnoj Gori. Bio je profesor u Srednjoj turističkoj školi u Beogradu, a sada je na čelu uigranog tima profesionalaca koji stvaraju kulinarska remek-dela u skladu sa motivom restorana "Prime" - "Eat Serbian well".

- Pokušavamo da srpsku hranu prestavimo na atraktivan način u skladu sa svetskim tendovima. Princip rada je kao na fudbalskoj utakmici, gde postoje pravila koja se poštuju, a svako ima svoj stil igre koji ga vodi do najboljeg rezultata. Svi "a la carte" restorani u hotelima "Crowne Plaza" imaju kuhinju zemlje u kojoj se nalazi.
Dakle, postoje standardi lanca koje poštujemo, ali imamo dovoljno slobode da kreiramo inovativne gastronomske bravure – objašnjava naš sagovnik.

U tom duhu, u beogradskom "Prime"-u gost može da uživa u predjelu pod nazivom "Welcome to Serbia" gde su na jednom tanjiru svi delikatesi našeg podneblja od kulena, pršute, duvan čvaraka, lovačke kobasice do urnebes salate, ljute paprike i kajmaka, dok su lovački uštipci, roštiljska kobasica, dimljena bela vešalica sa rustičnim krompirom i prebrancem sublimirali sve ukuse Srbije, pa je tako jelo dobilo i ime - "Ukus Srbije".

Rad u "Prime" restoranu beogradskog hotela "Crowne Plaza" je neponovljivo iskustvo za Bakića, jer, kako kaže, u jednoj maloj "laboratoriji ukusa" kreira tradicionalna jela onako kako ih on doživljava i taj svoj doživljaj prenosi na tanjir.

- Svako jelo je posebno osmišljeno i kreirano za naš restoran, dakle to su kreacije našeg tima i mogu da se degustraju isključivo u beogradskoj "Crowne Plazi". Jelo kreiramo nedeljama i mesecima dok ga ne predstavim gostima – kaže Bakić dodajući da pre nego što meni uvrste u ponudu restorana, kulinarski tim napravi prezentaciju za zaposlene u hotelu i to je "praznik za sva čula".

"Prime""Prime"
Oko 70% menija je autentičan srpski, ali tu su i nazaobilazna internacionalna jela. Iako je "Prime" "fine dining", izbegnut je minimalizam koji je prva asocijacija na tu vrstu restorana.

- "Prime" je "fine dining" na naš način, gde gostu dajemo mogućnost da uživa svakom segmentu obroka od predjela preko glavnog jela do dezerta. Svaka tri meseca menjamo jelovnik i tada imamo "slatke muke" koje jelo ćemo povući sa menija, jer su sva odlično prihvaćena kod naših gostriju – navodi Bakić.

Sezonske promene menija su osmišljene, kako kažu, zbog kvaliteta namirnica i zdrave ishrane. Prvi i osnovni kriterijum Bakićevog tima je da jelo bude ukusno, a da bi se to postiglo najbitnije da bude napravljeno sa kvalitetnim namirnicama. - Kvalitet namirnica je nešto sa čim ne pravimo kompromis. Jednostavno za naše goste pre svega biramo najbolje namirnice sa ovih prostora. Osim toga, jako je važno kako ćemo ih kombinovati kako bismo postigli savršen ukus. Na kraju dolazi i dekoracija koja mora da bude besprekorna, jer gost mora da uživa svim čulima.

Organski meni

Zahvaljući "Prime"-u prvi put u Srbiji u ponudi jednog restorana je i organska hrana, odnosno jela koja su spremljena od organskih namirnica. Bilo da se gost odluči za salatu od matovilca, rukole i šargarepe sa dresingom od pomorandže ili kinoa salatu sa spanaćem i lagano grilovanim telećim fileom, odnosno fusili bez glutena sa pestom, mocarelom i čeri paradajzom, lagana varijanta organskog menija je savršen izbor za vrele letnje dana.


- Imamo nekoliko kompanija od kojih nabavljamo te namirnice, a koje imaju sertifikate o organskom poreklu hrane. Jednostavno, pratimo trendove kada je zdrava ishrana u pitanju, pa su zato u našoj ponudi i jela bez glutena, kao i poslatice sa stevijom, a imamo i meni za vegetarijance i decu – ističe Bakić.

Lepeza najkvalitetnijih vina


Za potpuni užitak u svim ovim đakonijama tu je i impozantna vinoteka restorana "Prime". Fokus selekcije vina je Balkan, ali tu su i najbolja vina starog i novog sveta koje je odabrao tim stručnjaka. Čitava lepeza najkvalitetnijih vina različitih godina zadovoljiće i goste sa najistančanijim ukusom.

Pored istarskog, hercegovačkog, slovenačkog vina, tu su i francuska, sicilijanska, čileanska, španska vina, kao i najbolji austrijski rizling, ali i nezaobilani domaći proizvođači "Radovanović", "Aleksandrović", "Jelić". Međutim, sagovonik "eKapije" ponosno izdvaja kućno vino "Triada" koje vinarija "Budimir" pravi u specijalnim serijama za beogradsku "Crowne Plazu".

- Ovo je jedino mesto u Beogradu gde se može degustirati brendirano vino "Crowne Plaza", a vina su napravljena od dve autohtone srpske sorte (crvene i bele tamnjanike) – ističe Bakić i dodaje da je župska vinarija dobila za "Triadu" mnogobrojne nagrade na takmičenjima.

Naš sagovoik nam preporučuje i još impresivno vino "Svb Rosa" iz vinarije "Budimir", "cabernet sauvignon" negotinske vinarije "Tri oraha", kao i "Babaroga" zanimljive ambalaže. Od šapanjaca i penušavih vina, domaćini izdvajaju italijanski proseko koji "Presecco Gran Premio" pravi u posebnim serijama za "Crowne Plazu".

Gosti sa svih meridijana

Od 5.500 hotela u lancu hotela "Crowne Plaza", beogradski "Prime" je na drugom mestu po svim kriterijumima
kvaliteta na nivou cele grupacije, a na osnovu ocene posetilaca. Gosti dolaze sa svih meridijana, a želja našeg sagovonika je da "Prime" uđe i "pod kožu" Beograđana.

- Dok sam sticao iskustvo u londonskom "Ritz"-u, primetio sam da je ručak i večera uvek bila rezervisana za stanovnike Londona i njihove goste. Želeli bismo da "Prime" postane za Beograđane, ono što je "Ritz" za stanovnike britanske prestonice. Sve više naših sugrađana dolazi u "Prime", jer zna da će ovde provesti kvalitetno vreme uz ukusan zalogaj i dobru kapljicu. Takođe, ovo je najbolje mesto gde i njihovi gosti mogu da spoznaju deo kulture naroda kroz tu hranu i dožive Srbiju – zaključuje Komnen Bakić ističući da od početka rade po najvišim standardima, a cilj im je da taj nivo održe u godinama koje dolaze.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.