NavMenu

U Leskovcu Kinezi proizvode papriku "marš gas tehnologijom"

Izvor: Novosti Utorak, 07.08.2007. 09:28
Komentari
Podeli

Kineski grad Landžu kupio je za 200.000 EUR objekte i zemljište Poljoprivrednog kombinata "Poljoprivreda" u Pečenjevcu, jer planira da sagradi plastenike za proizvodnju povrća na dva hektara. Desetak kineskih stručnjaka već je stiglo u Pečenjevce da bi razradilo planove i pokrenulo proizvodnju.

Prvi proizvodi će biti u prodaji već oktobra ove godine, a Kinezi su zainteresovani da razvijaju saradnju sa dve hiljade leskovačkih povrtara. Huang Liang Šeng iz Landžua, koji predvodi delegaciju kineskih stručnjaka, kaže da je poenta u proizvodnji kineskog povrća u tome što za zagrevanje već 20 godina koriste stajsko đubrivo, odnosno gas koji se oslobađa prilikom njegove razgradnje.


- To je "marš gas tehnologija", gde se unutrašnjost plastenika zagreva pomoću stajskog đubriva, solarne energije i specijalnih termonajlona. Nisu potrebni dodatni izvori zagrevanja i ova tehnologija dostupna je tokom cele godine - pojašnjava Šeng i naglašava da je glavna prednost ovakvog uzgajanja povrća u tome što se ne koriste hemijska sredstva, tako da povrće može direktno na pijace širom Evropske unije.

On procenjuje da bi leskovački kraj mogao da preraste u centar za proizvodnju i distribuciju ranog povrća za ceo Balkan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.