Izvor: seebiz.eu | Utorak, 21.07.2015.| 14:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evro blago ojačao prema dolaru

Kurs evra blago je ojačao prema dolaru u utorak u trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima, ali i dalje se drži blizu najnižeg nivoa u tri meseca, jer dolaru podršku pruža očekivanje tržišnih učesnika o rastu kamatnih stopa u SAD-u. Evro je prema američkoj valuti do podneva ojačao oko 0,2%, na 1,0853 USD. Time se zadržao u sredini raspona u kojem se kreće od kraja prošle sedmice i nedaleko najnižih nivoa u protekla tri meseca.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema šest vodećih svetskih valuta, dosegnuo je novu najviši nivo u tri meseca od 98,151 boda. Dolarom se trgovalo po 124,30 jena, što znači da je ostao više-manje nepromenjen u poređenju sa prethodnim zatvaranjem, nakon što je ranije u jednom trenutku dosegnuo najviši nivo u pet nedelja od 124,48 jena.

Dolaru vetar u leđa i dalje pruža svaka izjava vezana za povećanje kamatnih stopa u SAD-u, a od najnovijih se izdvaja ona predsednika ogranka američke središnje banke Fed u St. Louisu, James Bullarda, koji je u juče izjavio da će Fed verojatno u septembru podići kamatne stope. To je razlog današnjeg uspona dolara na novi najviši nivo prema jenu u pet sedmica i na najviši nivo u tri meseca prema korpi valuta.

Američka valuta nastavlja uspon i odskočila je s niskih 120 jena na koliko se bila spustila početkom meseca, kada su zbog neizvjesnosti u vezi Grčke i oštrog pada cena deonica na kineskom tržištu ulagači utočište potražili u japanskoj valuti. Analitičari su, međutim, mišljenja da možda dolaru neće biti lako probiti nivo od 125 jena.

Od važnijih valutnih kretanja izdvaja se britanska funta kojoj na ruku takođe idu očekivanja skorašnjeg rasta kamatnih stopa u Velikoj Britaniji, pa je jutros ojačala za 0,1% prema dolaru i evru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.