NavMenu

Eurobanka preuzela filijalu Alpha banke u Bugarskoj

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2015. 10:40
Komentari
Podeli

Alpha banka i Eurobanka objavile su da su postigle preliminarni dogovor o preuzimanju filijale Alpha banke u Bugarskoj od strane ogranka Eurobanke u Bugarskoj - Eurobank Bugarska AD (Postbanka). U zajedničkom saopštenju dve banke navodi se da je transakcija u potpunosti u skladu sa planovima za restrukturiranje Alpha banke i Eurobanke, koje je Evropska komisija odobrila 2014. godine, a koji podrazumevaju, između ostalog, da se svaka banka fokusira na poslovanje samo na najvažnijim tržištima.

Ova transakcija obuhvata celokupno bankarsko poslovanje filijaleAlpha banke u Bugarskoj, koje se sastoji od depozita u vrednosti od 254 mil EUR i bruto kredita od 410 mil EUR. Po završetku transakcije, Postbanka će imati mrežu od preko 200 ekspozitura širom zemlje i više od 3.000 zaposlenih.

Očekuje se da preuzimanjem ove filijale Postbanka ojača svoju tržišnu poziciju u bugarskom bankarskom sektoru i uveća bazu klijenata i u sektoru stanovništva iu sektoru privrede. Po završetku ove transakcije, Postbanka će postati četvrta po veličini banka u Bugarskoj na osnovu depozita i kredita.

Predviđa se da će Postbanka početi da ostvaruje prednosti od ove sinergije u drugoj godini nakon preuzimanja, uz zadržavanje visoke kapitalne adekvatnosti i velike likvidnosti. Na nivou cele grupe, očekuje se će ova transakcijamarginalno da poboljša poziciju Eurobankeu pogledu kapitala.

Ova transakcija je neutralna po Alpha banku u pogledu kapitala i u punom skladu sa njenom posvećenošću poslovanju isključivo na najvažnijim tržištima.

Do završetka ove transakcije, ekspoziture će nastaviti da klijentima Alpha banke pružaju celokupan spektar usluga kao i do sada, dok će nakon okončanja transakcije klijenti koristiti mrežu ekspozitura Postbanke.

Očekuje se da ova transakcija bude završena do kraja 2015. godine, nakon usvajanja svih potrebnih dokumenata i dobijanja svih dozvola za izvršenje transakcije u Bugarskoj, Grčkoj i od nadležnih tela Evropske unije.

Savetnik Eurobanke u ovoj transakciji je Mediobanca, dok je savetnik Alpha banke Citigroup.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.