Izvor: eKapija | Utorak, 21.07.2015.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eurobanka preuzela filijalu Alpha banke u Bugarskoj

Alpha banka i Eurobanka objavile su da su postigle preliminarni dogovor o preuzimanju filijale Alpha banke u Bugarskoj od strane ogranka Eurobanke u Bugarskoj - Eurobank Bugarska AD (Postbanka). U zajedničkom saopštenju dve banke navodi se da je transakcija u potpunosti u skladu sa planovima za restrukturiranje Alpha banke i Eurobanke, koje je Evropska komisija odobrila 2014. godine, a koji podrazumevaju, između ostalog, da se svaka banka fokusira na poslovanje samo na najvažnijim tržištima.

Ova transakcija obuhvata celokupno bankarsko poslovanje filijaleAlpha banke u Bugarskoj, koje se sastoji od depozita u vrednosti od 254 mil EUR i bruto kredita od 410 mil EUR. Po završetku transakcije, Postbanka će imati mrežu od preko 200 ekspozitura širom zemlje i više od 3.000 zaposlenih.

Očekuje se da preuzimanjem ove filijale Postbanka ojača svoju tržišnu poziciju u bugarskom bankarskom sektoru i uveća bazu klijenata i u sektoru stanovništva iu sektoru privrede. Po završetku ove transakcije, Postbanka će postati četvrta po veličini banka u Bugarskoj na osnovu depozita i kredita.

Predviđa se da će Postbanka početi da ostvaruje prednosti od ove sinergije u drugoj godini nakon preuzimanja, uz zadržavanje visoke kapitalne adekvatnosti i velike likvidnosti. Na nivou cele grupe, očekuje se će ova transakcijamarginalno da poboljša poziciju Eurobankeu pogledu kapitala.

Ova transakcija je neutralna po Alpha banku u pogledu kapitala i u punom skladu sa njenom posvećenošću poslovanju isključivo na najvažnijim tržištima.

Do završetka ove transakcije, ekspoziture će nastaviti da klijentima Alpha banke pružaju celokupan spektar usluga kao i do sada, dok će nakon okončanja transakcije klijenti koristiti mrežu ekspozitura Postbanke.

Očekuje se da ova transakcija bude završena do kraja 2015. godine, nakon usvajanja svih potrebnih dokumenata i dobijanja svih dozvola za izvršenje transakcije u Bugarskoj, Grčkoj i od nadležnih tela Evropske unije.

Savetnik Eurobanke u ovoj transakciji je Mediobanca, dok je savetnik Alpha banke Citigroup.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.