NavMenu

Stižu dobra vina iz Pomoravskog okruga

Izvor: Tanjug Nedelja, 19.07.2015. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Stručni savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo u Jagodini Dejan Jocić ocenio je veoma dobrim stanje vinograda u Pomoravskom okrugu.

- Situacija je jako dobra, kompletno na celoj teritoriji Pomoravskog okruga, i očekujemo dobre prinose, naravno ako se sve agrotehničke mere budu privele kraju do same berbe - rekao je Jocić savetnik Poljoprivredno-stručne savetodavne službe.

- Uz jako dobar rod očekujemo i jako dobar kvalite grožđa i vina - dodao je on. Kako kaže, vremenske prilike pogoduju, tako da se očekuje dobar procenat šećera u grožđu i samim tim i dobar kvalitet vina.

U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča, od belih sorti najzastupljeniji su sovinjon, šardone i rizling a od crnih kabarne sovinjon, merlo i frankovka.


Vinova loza je u intenzivnom porastu bobica, i tamo gde nisu, vinogradari treba da odstrane zaperke, ali i višak plodova prorediti kako bi nivo šećera kod ostatka roda bio što veći, savetuje Jocić.

Ako leto bude toplo kao sada berba može da krene početkom septembra, a ako ne onda će krenuti polovinom toga meseca, ocenio je on. U Pomoravskom okrugu je pod vinogradima oko 2.000 hektara, najviše na području Rekovca i Jagodine, a zatim Ćuprije i Paraćina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.