Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.07.2015.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pilot projekat primarne separacije otpada predstavljen u Arilju

Pilot projekat "Sakupi, Baci, Recikliraj", po čijoj će se metodologiji vršiti primarna separacija otpada u lokalnim samoupravama širom Srbije predstavljen je u Arilju.

- Upravljanje životnom sredinom je izuzetno finansijski izazovno, a Vlada Srbije i resorno Ministarstvo su tu da pruže maksimalnu pomoć i podršku sa ciljem da dostignu standarde EU u oblasti zaštite životne sredine kroz usklađivanjem srpskog sa evropskim zakonodavstvom do 2018 godine – istakla je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović, prilikom predstavljanja projekta, a navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Božović je istakla da reciklažna industrija u Srbiji u ovom trenutku zapošljava na desetine hiljada radnika, a njena vrednost se meri u milijardama dinara. Zelena ekonomija, odnosno industrija zasnovana na principima očuvanja životne sredine, poseduje potencijal koji bi Srbiji mogao da donese na hiljade novih radnih mesta i privuče značajne investicije. Takođe državni sekretar Božović je naglasila da će samo vrednost investicija u zelenu infrastrukturu za Srbiju iznositi preko 6,5 mlrd EUR, od čega će sektor upravljanja otpadom zahtevati jednu milijardu eura investicija.

- Arilje, kao deo regiona za upravljanje otpadom Duboko, ima obrazovano stanovništvo sa jakim poslovnim interesom sa jedne strane, a sa druge strane srpskoj Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, je potrebno planiranje investicija u ovoj oblasti u svakoj opštini - istakao je Per-Olof Olofsono, šef IMG kancelarije u Beogradu obrazlažući razloge baš za izbor ove opštine za početak projekta i dodao da će se rezultati ostvareni u Arilju pažljivo pratiti, a sve u cilju uspostavljanja metodologije koja bi bila adekvatna i za ostale opštine širom Srbije.

Tomas Nistrom, Prvi sekretar Švedske Ambasade rekao je da projekat u Arilju deo švedske podrške jačanju poslovanja regionalne deponije Duboko i da se nada da će više opština u regionu uskoro moći da slede primer Arilja. Separacija otpada iz domaćinstva kamen temeljac je modernog upravljanja otpadom u EU i ako je uspešna može značajno da smanji količinu otpada koja se odlaže na deponiju.

Projekat sprovodi opština Arilje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku Švedske razvojne agencije za međunarodnu saradnju (SIDA) i međunarodne organizacije IMG. Program separacije otpada na mestu nastanka u Arilju je pilot projekat, na osnovu čijih iskustava će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, planirati uvođenje separacije otpada na mestu nastanka u svim ostalim lokalnim samoupravama Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.