NavMenu

"Musicology" festival na Kalemegdanu od 23. do 26. jula

Izvor: B92 Utorak, 14.07.2015. 15:41
Komentari
Podeli


Musicology festival, koji je prethodne godine debitovao na Kalemegdanskoj tvrđavi, održaće se i ovog leta, od 23. do 26. jula.

Publika, čiji ukus i senzibilitet je marginalizovan i koja se ponovo pojavila sa svojim potrebama za kvalitetnim muzičkim događajima, pratiće "Musicolgy" i ove godine. Festival je ove godine znatno porastao, a o tome najbolje govore velika muzička imena koja će prodefilovati drugim po redu "Musicology" festivalom.

Četvrtak (23. jul)

21h Duško Gojković i Belgrade Summit Octet


Trubač, kompozitor, aranžer i bendlider Duško Gojković - istinska legenda ne samo srpskog i jugoslovenskog džeza nego sigurno najuspešniji, najpoznatiji i najpriznatiji muzičar sa prostora Balkana, sa svojim bendom "Belgrade Summit Octet", simbolično će otvoriti drugo izdanje Musicology festivala .

Duško Gojković, pionir fuzije džeza sa elementima balkanskog foklora, sa pune 84 godine, i dalje je u vrhunskoj formi i kao izvođač i kao autor. Tokom internacionalne karijere koja traje skoro šest decenija , nastupao je širom Evrope i SAD, a u Japanu ima status jednog od najomiljenijih džez muzičara.

Sarađivao je sa mnogim velikanima džeza: Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Clark Terry, Lee Konitz, Sonny Rollins, Phil Woods, Duke Jordan, Thad Jones-Mel Lewis, Tete Montoliu, Philly Joe Jones, Nathan Davis, Sal Nistico, Stan Getz, Rolf Ericson, Palle Mikkelborg, Tommy Flanagan, Jimmy Heath, Eddie Gomez, Mickey Roker, Chet Baker, vodio big bendove i autor je velikog broja kompozicija koje su postale džez standardi.

22h Electro Deluxe

Sedam najtraženijih muzičara na francuskoj muzičkoj sceni . Od 2001. godine, Electro Deluxe je evoluirao od elektro – jazz pionira do energetskog koktela prljavog ali stilizovanog soula i fanka. U srcu groove scene i sa sposobnošću da spajaju i kreiraju žanrove, oni su ostvarili veliki komercijalni uspeh u svojoj domovini, gde su im se poslednja dva albuma našla na vrhu Jazz top lista. Dodatni uspeh je što su se našli na vrhu top lista sa tekstovima na engleskom jeziku. Posle dvanaest godina turneja širom sveta (Kina, Indija , Kanada, Meksiko , Evropa, Severna Afrika) i nastupa na nekim od najprestižnijih festivala (Montreal Jazz Festival Jazz a Vienne , Cervantino , Solidais , Le Printemps de Bourges) , Electro Deluxe dolazi u Srbiju po prvi put.

Petak 24. jul

21h Ničim Izazvan

22h The Brand New Heavies


Pioniri londonske acid jazz scene, The Brand New Heavies, su britanska muzička institucija, čiji je jedinstven spoj jazz, funk i soul pravaca zapalio prvo britansku, a odmah potom i svetsku muzičku scenu, na kojoj sad postoje već preko dve decenije. The Brand New Heavies su odgovorni za neke od najvećih R&B / soul hitova, izbacivši 16 Top 40 singlova, uključujući ' DreamOn Dreamer " i "You’ve Got A Friend", a prodaja njihovih albuma broji preko dva miliona. Nastup na Musicology festivalu, ujedno će biti i njihov prvi nastup u Beogradu, otvoren za javnost.

Subota (25. jul)

21h Marčelo i Napeti Quintet

22h Liv Warfield & New Power Generation Hornz


Liv Warfield i New Power Generation Hornz, postali su poznati javnosti kao deo Princovog pratećeg benda. Izronivši iz zvezdane prašine, Liv Warfield se pojavila na muzičkoj sceni, učvrstivši svoje mesto kao legenda svog vremena. Pod uticajem muzičkih junakinja kao što su Nina Simone, Sade, Etta James, Tina Turner i Mary J. Blige, Liv ipak donosi unikatan zvuk, pun soula. Oduševljen njenom harizmom, moćnim vokalom i sirovom energijom, Prins je postavio za prateći vokal u svom bendu sa kojim je Liv proputovala svet i promenila mnoštvo velikih bina, imajući u vidu da je njeno mesto ipak u frontu. Njen muzički pravac prkosi definicijama ali ako bi morao da se definiše, sama Liv bi ga nazvala "alternativni R&B soul, sa malo rokenrola".

Nedelja (26. jul)

22h Gregory Porter


Gregory je jedan od onih istinskih džez glasova koji klize niz vaše uvo direktno u dušu, poput meda. Prihvaćen od strane kritike i publike od izlaska prvog albuma 2010. godine, Gregory je rastao i muzički i kao kantautor, te je, nakon što je bio nominovan za Grammy i za prvi i za drugi album, njegova karijera bila dodatno lansirana u visine nagradom za najbolji vokalni džez album na Grammy nagradama 2014. godine. Ovu nagradu odneo je "Liquid spirit", njegov treći album po redu, na kome je Porter većinski autor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.