NavMenu

Rast proizvodnje u sva tri industrijska sektora

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2015. 12:53
Komentari
Podeli

Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u maju 2015. godine veća je za 17,7% nego u istom mesecu prethodne godine, dok je kumulativna industrijska proizvodnja za pet meseci ove godine ostvarila međugodišnji rast od dva odsto

Sva tri industrijska sektora ostvarila su rast proizvodnje u maju ove godine u odnosu na maj 2014, navodi se u uvodniku časopisa "Konjunkturni trendovi" Centra za ekonomske analize Privredne komore Srbije. Sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio je rast od 48,8%, sektor rudarstvo rast od 23,9% i sektor prerađivačka industrija rast od 11,0%.

Posmatrano po nameni, sve grupe proizvoda ostvarile su rast u maju 2015, u poređenju sa istim mesecom 2014. godine. Proizvodnja energije povećana je za 35,9%, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 14,2%, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije za 11,7%, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potroš;nju za 10,7% i proizvodnja trajnih proizvoda za široku po;trošnju za 6,1%, pišu "Konjunkturni trendovi", na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u maju 2015. godine, u odnosu na odgovarajući mesec prethodne godine, imale su: proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja mašina i opreme, proizvodnja osnovnih metala i proizvodnja pića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.