NavMenu

Biznis pobegao u predgrađe - Početnici u poslu izbegavaju centar Beograda i centralnu Srbiju gde je veći obračun paušalnog poreza

Izvor: Novosti Utorak, 14.07.2015. 15:55
Komentari
Podeli
Novopečeni preduzetnici i vlasnici firmi klone se centra grada. Poslednji podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se najviše preduzeća i radnji i dalje pokreće u prestonici, ali su sada atraktivne postale opštine poput Surčina, Barajeva, Čukarice, Grocke, Lazrevca, Mladenovca, Palilule, Obrenovca, Sopota. Biznis se češće pokreće i u Boru, Kladovu, Majdanpeku, Negotinu, Golupcu, Kučevu, Molom Crniću, mestima koja se do sada nisu isticala kao najpopularnije destinacije. Upućeni objašnjavaju da je reč o troškovima poslovanja koji su na ovim lokacijama - znatno manji.

Najveća razlika je u obračunu paušalnog poreza. Poslovanje u ekstrazonama može da uveća paušalni porez do 50%, dok u seoskim područjima ta obaveza može da padne i do 20%, napominju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj. To je jedan od razloga "migracije" novih privrednika i prema mišljenju Dušana Korunoskog, posebnog savetnika ministra privrede.

- Logično je da novoosnovane firme, u najvećem broju, počinju kao preduzetnici ili kao firme sa jednim zaposlenim i da biraju opštine svog osnivanja u kojima su nameti na rad, kao i drugi troškovi, najmanji - kaže Korunoski.
- Smatramo da je ovo dobar pokazatelj povećavanja konkurencije između lokalnih samouprava. Kapital je "plašljiva životinja" i ići će tamo gde se oseća sigurnijim. Ministarstvo privrede novim zakonskim rešenjima u okviru Zakona o ulaganjima stvara okvir za podsticanje lokalnih samouprava da se "bore" za investicije a ne da, kao što je bilo često do sada, pasivno čekaju centralnu vlast da im dovede poslovanje i zaposlene.

Drugi razlog je, prema mišljenju Korunoskog - demografija. Prema popisu stanovništva u 2011. godini, šest od 17 beogradskih opština ima manji broja stanovnika u odnosu na prethodni popis. To su pre svega centralne gradske opštine.


Kada je reč o "bumu" u Istočnoj Srbiji, Nacionalnu alijansu za lokalni ekonomski razvoj ne iznenađuje što je postala atraktivnija za ulaganja.

- Upravo su te opštine poslednjih godina radile na popravljanju poslovnog ambijenta - kažu u NALED-u.
- Do prošle godine u tom delu zemlje samo je Zaječar imao sertifikat koji dokazuje da poseduje povoljno poslovno okruženje, a onda je još pet opština ovog regiona ušlo u proces reforme lokalnih administracija. U martu 2014. sertifikate o povoljnom poslovnom okruženju zaslužili su Negotin, Knjaževac i Boljevac, a u procesu su bili i Kladovo i Sokobanja.

Trgovine i restorani

Delatnosti u kojima se otvara najviše firmi godinama se ne menjaju. To je pre svega trgovina na malo, pa konsultantske usluge, a onda restorani i pokretni ugostiteljski objekti. Među novoosnovanim preduzetnicima na prvom mestu su restorani, pripremanje i posluživanje pića, a treći su frizerski i kozmetički saloni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.