NavMenu

MIHAJLOVIĆ: Zakon o konverziji otkočiće investicije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 13.07.2015. 15:53
Komentari
Podeli

Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Zakonom o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, otkočićemo prostor za investitore, da počnu da grade, uvećavaju investicije, što će dovesti i do većeg zapošljavanja, izjavilia je danas potpredesdnica Vlade Zorana Mihajlović.

U izjavi Tanjugu uoči rasprave o tom zakonu u Skupštini Srbije, Mihajlović je istakla da je ovaj propis još jedan dokaz da Vlada čini sve da stvori što bolje uslove i što bolji ambijent za investiranje.

Prema njenim rečima, zakon je pre svega namenjen investitorima koji su dolazili do građevinskog zemljišta u postupcima stečaja i privatizacije kao i na "sve druge načine koji nisu rešeni do sada".

- Oni su postajali vlasnici, ali su imali samo pravo korišnjeća i normalno da nisu bili zainteresovani da dalje grade na tom prostoru. Sada će moći da grade i to je taj dodatak koji nam je falio kada govorimo o ambijentu poslovanja - rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, predlog zakona je u skladu sa Ustavom, a predviđeno je da se konverzija radi uz naknadu koja će se određivati na osnovu tržišne vrednosti.

Naknada će, dodala je, moći da bude umanjena ukoliko se investitori nalaze u lokalnim samoupravama koje spadaju u devastirana područja.

Mihajlović, koja će danas obrazložiti zakon u svojstvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavila je da će Vlada u narednih 20 dana doneti uredbu kojom će definisati kako je i gde moguće umanjti naknadu.

- Očekujem da ćemo konačno rešiti to pitanje i omogućiti da se u Srbiji gradi - poručila je Mihajlović.

Ulagači će, ukoliko poslanici usvoje taj propis, moći da se šire, a to je interes Vlade Srbije, dodala je ona.

- Naš interes je da investitori, domaći i strani, koji su privatizovali firme u prethodnom periodu počnu da grade na tim svojim prostorima - rekla je Mihajlović.

Ona je podsetiila da 2009. godine nije moglo da se konvertuje pravo korišćenja u pravo svojine za sve one koji su stekli građevinsko zemljište kroz privatizaciju ili stečaj, što je, kako je rekla, direktno uticalo na smanjenje investicija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.