NavMenu

Za izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori kredit od 48,5 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.07.2015. 08:42
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 48,5 mil EUR za izgradnju prve vetroelektrane u Crnoj Gori na Krnovu kod Nikšića, koja će proizvoditi šest odsto ukupne električne energije.

U saopštenju EBRD je navedeno je da će kredit u istom iznosu obezbediti i podružnica nemačke državne banke KfW IPEKS-Bank GmbH.

Iz EBRD-a su kazali da je to prva investicija tako velikih razmera u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980. godine, prenela je Radio i Televizija Crne Gore.

Kada bude izgrađena i potpuno operativna, vetroelektrana snage 72 megavata (MW) će predstavljati osam odsto ukupne instalirane snage i šest odsto ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Vetroelektranu će graditi i njom upravljati crnogorsko privatno preduzeće "Krnovo Green Energy".


Iz EBRD-a su podsetili da je to prvo finansiranje privatne vetroelektrane ne samo u Crnoj Gori, već i u širem regionu - Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Albanija.

- Ovim projektom će iznos opredeljenih sredstava EBRD-a dostići 493,5 mil EUR kroz 45 projekata, generišući na taj način više od 960 mil EUR investicija u zemlji. EBRD ulaganja pokrivaju čitav niz grana crnogorske privrede - navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.