NavMenu

Ko pre devojci, njemu devojka - Počela prijava građana za dodelu vaučera za letovanje u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.07.2015. 14:48
Komentari
Podeli
Prvog dana za podnošenje prijave za vaučere za plaćanje smeštaja na nekoj od turističkih destinacija u Srbiji koje subvencioniše država, u "Poštama Srbije" gužvi nema. Kako su nam rekle šalterske službenice uglavnom su se juče prijavljivali građani koji su svoje aranžmane uplatili još u februaru, martu, pa tek očekuju veće interesovanje turista koji sada rezervišu smeštaj. Rok za prijavljivanje je 15. jul.

Vaučer od 5.000 dinara može se iskoristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta korisnika u trajanju od najmanje pet noćenja, a ne može da se plaća ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa…

Država je izdvojila 500 miliona dinara za vaučere, pa je broj prijava za dodelu vaučera ograničen na 100.000 korisnika. Rangiranje prijava će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru "Pošte". Korisnicima koji budu ispunili uslove za letovanje s popustom, putem Pošte biće dostavljeni personalizovani vaučeri.

Period korišćenja vaučera je od 1. avgusta do 20. novembra 2015. godine, a građanin ga može iskoristiti u nekom od 243 ugostiteljska objekta u Srbiji koji se nalazi na listi koja je objavljena na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ko može da koristi vaučer?

Korisnik vaučera može da bude penzioner, nezaposleno lice iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i zaposlena lica čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno i ratni vojni invalidi sa mesečna primanjima koja ne prelaze isti iznos.

Podnosilac prijave stiče pravo na dodelu vaučera, ako je jedan od napred uslova ostvario zaključno sa 1. junom ove godine.

(Foto: Shutterstock)
Kako se prijaviti?

Na šalteru "Pošte" se predaje popunjena prijava, čiji obrazac se može naći na sajtu Ministarstva turizma, kao i potrebna dokumentacija. Uz prijavu građani treba da prilože fotokopiju lične karte i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime, kao i dokaz o sticanju prava po nekom od kriterijuma za dodelu vaučera.

Potencijalni korisnik vaučera vrši rezervaciju smeštaja kod ugostitelja sa objavljene liste, na osnovu čega ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji, koja je uslov za dodelu vaučera. Kao potvrda o rezervaciji prihvataće se i potvrda koja je poslata elektronskim putem, kao e-mail ili skeniran dokument, koji je overen i potpisan. Potvrda treba da sadrži broj potvrde i period rezervacije, kao i ime i prezime lica na koga glasi.

Za penzionere dokaz o sticanju prava na vaučer je ček od penzije koja je isplaćena u maju mesecu. Nezaposlena lica kao dokaz treba da prilože fotokopija uverenja Nacionalne službe za zapošljavanje o prijavi na evidenciju nezaposlenog lica, a zaposlena original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj mesec.

Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao dokaz o tom status prilaže fotokopiju rešenja ili uverenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju trebalo bi da dostavi fotokopiju rešenja ili uverenja izdatog od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ratni vojni invalidi sa primanjima manjim od 60.000 dinara mesečno kao dokaz podnose uverenje o priznatom svojstvu i iznosima mesečnih primanja, koje izdaje nadležni opštinski organ, a zaposleni ratni vojni invalidi i original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj mesec.

Hotel "Mona" ZlatiborHotel "Mona" Zlatibor
Veliko interesovanje turista

Hotel "Mona" na Zlatiboru, kao i hotel "Javor" na istoimenoj planini su na listi ugostiteljskih objekata na kojima se može iskoristiti vaučer. Kako je za "eKapiju" rekao Ivan Vitorović, izvršni direktor kompanije "Mona Hotel Management", interesovanja turista je ogromno.

- I prethodne godine smo imali odličnu popunjenost naših kapaciteta, ali interesovanje građana u ovih nekoliko dana je prevazišlo sva očekivanja. Naime, mi smo očekivali da će za hotel "Javor" koji ima dve zvezdice vladati veliko interesovanje, međutim podjednako vlada interesovanje i za hotel na Zlatiboru koji ima četiri zvezdice – ističe Vitorović.

Uvođenjem vaučera produžena je letnja sezona, smatra naš sagovornik, i dodaje da za kraj leta spremaju i posebne pogodnosti.

- Krajem avgusta smo planirali da ponudimo i neke dodatne popuste, pa ćemo sa tom cenom biti konkurentni sa bilo kojom destinacijom u okruženju, dok sa kvalitetom usluge već prevazilazimo konkurenciju iz inostranstva – zaključuje Vitorović.

I.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.