NavMenu

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu "Bijela"

Izvor: Tanjug Sreda, 01.07.2015. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: asybijela.com)
Privredni sud u Podgorici odlučio je da pokrene stečajni postupak u Jadranskom brodogradilištu "Bijela" zbog duga u iznosu od 6 mil EUR za poreze i doprinose, a na osnovu predloga Poreske uprave.

Kako prenosi portal CDM, to je potvrdio izvršni direktor brodogradilišta Petar Tušup u izjavi za "Radio Jadran", a njega će već danas na toj funkciji zameniti novoimenovani stečajni upravnik Žarko Ostojić.

Mesecima unazad poslovanje te kompanije bilo je izuzetno teško zbog problema sa likvidnošću i remonta koji su sami morali da finansiraju.

U kompaniji je do sada bilo zaposleno 392 radnika, od kojih je 126 juče od Vlade dobilo otpremnine i prestalo da radi.

Još 60 do 70 radnika stiču ove godine pravo na penziju i verovatno će biti zbrinuti. Ostali radnici biće angažovani ili će dobiti otkaze i biti na birou, što će zavisiti od procene i odluke stečajnog upravnika.

U trenutku uvođenja stečaja u brodogradilištu je prisutno nekoliko brodova na remontu, navedeno je u tekstu.

Pored duga državi, brodogradilište ima dugove i prema radnicima koji potražuju dve i po plate, zimnicu i stanarinu. Koliko tačno kompanija duguje njima i drugim poveriocima, kao i ukupnu vrednost imovine, utvrdiće stečajni upravnik.

Kompanija poseduje više od 100 hiljada kvadratnih metara zemljišta, vredne gatove i dizalice, a samo mali i veliki dok na tržištu danas vrede oko 10 mil EUR.

Jadransko brodogradilište "Bijela" do skoro je bilo veoma konkurentno i ugledno na Mediteranu, ali se posle četiri neuspela tendera za njegovu privatizaciju stečaj očekivao skoro svakog dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.