NavMenu

Rusi nam traže 26 mil USD za helikopter

Izvor: Tangosix Sreda, 01.07.2015. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: vs.rs)
Vlada Srbije će za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i Protiv vazdušne odbrane verovatno kupiti evropske umesto ruskih helikoptera, piše "Tangosix".

Dva ruska i dva, kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio, "nemačka" helikoptera biće nabavljena ove godine a moguće je nabavka još dva "nemačka" sledeće godine.

Ukoliko bi se opcija nabavke helikoptera sa Zapada realizovala u pitanju bi najverovatnije bili helikopteri AS-332 "Super Puma". Moguće je, kako ovaj portal o vazduhoplovstvu saznaje, da će u ovoj varijanti biti nabavljen još jedan tip helikoptera koji proizvodi "Airbus Helicopters".

Paket posla bi mogao da obuhvata širu industrijsku saradnju koja bi onda obuhvatila: modernizaciju G-4MD od strane Airbus DS sa zavodom "Moma Stanojlović", nabavku "Airbus Helicopters" letelica i rešavanje potreba za održavanjem i remontom helikoptera Gazela za koji bi takođe bila nadležna ova ćerka firma "Airbus Grupe".

Prema pisanju portala, ruska strana je za Mi-171 ponudila cenu od 26 mil USD po helikopteru. Nadležni sa srpske strane su zbog ovakvog razvoja pregovora trenutno bliži opciji da se, bar kada je o helikopterima reč, okrenu Airbusu.

Osim već poznatih i više puta najavljivanih nabavki i modernizacija velika novost je nabavka zapadnih helikoptera. Najviše se do sada pričalo o porodici Puma.

Srbija već desetak godina ima u planu da modernizuje avion G-4 na standard G-4MD, prvobitno je bilo planirano 14-15 aviona ali je taj broj vremenom smanjen na svega devet.

Još 2007-8. prvi put je najavljena modernizacija G-4 kada je procenjeno da će modernizacija koštati 5 mil EUR po avionu. 2013. bilo je planirano da započnu pregovori sa tri firme koje su bile zainteresovane za posao ali do konkretnih susreta i dogovora nije došlo. U međuvremenu avion G-4 su gledali predstavnici raznih zapadnih ali i istočnih firmi a Nemci su imali prilike da ga vide na aeromitingu ILA-2010.

Usled teške ekonomske situacije planovi su od početnih izdvajanja za projekat od oko 10 mil EUR za period 2013-2015. spali na svega oko 600 hiljada evra za period 2015-2017. Planirano je da ako bi se G-4 modernizovao da bi ovaj tip aviona mogao da ostane u naoružanju do 2030-35. godine ali do ove godine nije došlo do značajnog pomaka u realizaciji projekta G-4MD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.