NavMenu

U obnovljenoj Zemljoradničkoj zadruzi u Bajinoj Bašti, turisti degustiraju "kleku" - Uskoro u ponudi i lekovita travarica

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 29.06.2015. 08:39
Komentari
Podeli
Zemljoradnička zadruga "Bajina Bašta", koja je spravljala klekovaču, otišla je u stečaj 2010. godine, ali zahvaljujući entuzijazmu i hrabrosti petorice bivših radnika, tradicija proizvodnje te rakije nije prekinuta.

Proizvodnja klekovače ili, kako kažu u tom kraju, rakija od venje, uspešno je nastavljena, a pored nje prave se i druge voćne rakije, od šljive, dunje, kajsije i kruške.

- Osim toga spravljamo i rakiju travaricu, aromatizovanu maceratom 16 vrsta lekovitih trava. Ona bi trebalo da izađe kao prvi sledeći proizvod tržišta za tridesetak dana - najavio je Milomir Jovanović.

Po ugledu na evropske i svetske vinarije i destilerije otvorili su vrata turistima koji na licu mesta mogu da se uvere u kvalitet, ali i da pogledaju kako se to piće proizvodi.

Nakon odlaska u stečaj zemljoradničke zadruge, sadašnji direktor "BB klekovača" Milomir Jovanović, sa četvoricom svojih kolega, odlučio je da nastavi proizvodnju čuvene bajinobaštanske rakije klekovavče, i krenuo je u privatan biznis.

- Nastavili smo da radimo, nismo mogli da podnesemo da se ugasi, pored svega što je ugušeno od delatnosti prethodne firme. Mnogo je rada uloženo da se proizvodnja dovede u ovo stanje - kazao je Tanjugu Jovanović.


Proizvodnja i degustacija klekovače posebno je zanimljiva turistima kojima su vrata te destilerije širom otvorena.
- Došli smo da probamo klekovaču, jer ovakvu rakiju u Sloveniji nemamo - pričaju turisti iz Slovenske Bistrice.

Njena proizvodnja se zasniva se tradiciji, kao i na uvođenju novih tehnologija, a najvažnije je kvalitetno voće.

- Jedina tajna kvaliteta ove rakije je da se neguje, čuva i da odleži u burićima. Sve što se duže čuva i što je starija, to je bolja - kaže podrumar destilerije Filip Živanović.

Bajinobaštanska klekovača stigla je na sve kontinente sem Afrike, a i tamo, kažu, postoji interesovanje za nju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.