NavMenu

Susret Beograđana i Ljose

Izvor: eKapija Sreda, 24.06.2015. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Stotine Beograđana strpljivo je juče čekalo u redu ispred knjižare "Delfi" u SKC-u ne bi li im peruanski pisac i nobelovac Mario Vargas Ljosa potpisao knjigu. Čekanje se isplatilo i na hiljade knjiga je dobilo potpis jednog od najvećih knjiženika današnjice.

Svoju posetu Srbiji, Vargas Ljosa započeo je u Novom Sadu, gde je u ponedeljak (22. juna 2015. godine) u Srpskom narodnom pozorištu bio upriličen "Razgovor s piscem" kome je prisustvovalo oko 1.200 Novosađana.

Inače, Mario Vargas Ljosa rođen je u Arekipi, u Peruu 1936. godine. Iako je u Pjuri izvedena jedna njegova drama i objavljena zbirka priča "Šefovi", koja je dobila nagradu "Leopoldo Alas", postao je poznat posle objavljivanja romana "Grad i psi", za koji je dobio Nagradu Kratke biblioteke kuće Seix Barral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine.

Njegov drugi roman "Zelena kuća", objavljen 1965, dobio je Nagradu kritike i Međunarodnu nagradu Romulo Galjegos. Potom je objavio dramska dela ("Gospođica iz Takne", "Kati i nilski konj", "La Čunga", "Ludak sa balkona i Lepe oči, ružne slike"), studije i eseje (kao "Neprekidna orgija", "Istina o lažama" i "Izazov nemogućeg"), sećanja ("Riba u vodi"), priče ("Štenad") i, pre svega, romane: "Razgovor u katedrali", "Pantaleon i posetiteljke", "Tetka Hulija i piskaralo", "Rat za smak sveta", "Povest o Majti", "Ko je ubio Palomina Molera?", "Pripovedač", "Pohvala pomajci", "Lituma u Andima", "Jarčeva fešta" i "Raj na drugom ćošku". Dobio je najvažnije književne nagrade, od već spomenutih do nagrade Servantes, nagrade Princa Asturije, PEN/Nabokov i Grinzane Cavour. 2010. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.