Izvor: eKapija | Ponedeljak, 22.06.2015.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poznat izgled prvog hotela u kompleksu "Luštica Bay"

"Luštica Development AD" i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) predstavili su nagrađena arhitektonsko-urbanistička rešenja sa međunarodnog konkursa za dizajn "Promenada" hotela, prvog od sedam hotela koliko će biti izgrađeno u turističkom kompleksu "Luštica Bay", u zalivu Trašte nadomak Tivta.

Prvu nagradu i iznos od 15 hiljada eura osvojio je autor Aron Džentri (Aaron Gentry), TVS Design, iz Atlante, USA. Drugoplasirani je rad grupe autora arhitektonskog biroa iz Podgorice STUDIO GRAD, koji je nagrađen sa 12 hiljada eura. Treću nagradu su podijelili autorke iz Tivta Iva Petković i Anđelka Badnjar Gojinić, (uz tehničku podršku 3D Vizualization EDIT) i AF Studio iz Londona. Oni su nagrađeni iznosima od po sedam hiljada eura. Žiri je donio odluku o otkupu dva rada i to autorskog tima "Mitarh" doo iz Beograda i HCP Architecture & Engineering, iz Malage u Španiji.

Na međunarodni pozivni projektni jednostepeni nenanonimni konkurs za izbor arhitektonsko-urbanističkog rješenja koji je završen 2. juna stiglo je šest radova.

Predmet javnog konkursa je bio izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rešenja hotela sa maksimum 50 smeštajnih jedinica kategorizacije minimum 4 zvezdice i kondo hotela sa oko 60 smeštajnih jedinica kategorizacije 5 zvezdica u sklopu turističkog naselja na lokaciji neposredno uz marinu. Prateći sadržaji hotela (restorani, barovi, business i spa/wellnes centri) moraju da budu kategorije 5 zvezdica.

Lokacija hotela, čija izgradnja je na osnovu dizajna i dozvole, planirana da počne u četvrtom kvartalu ove godine, je na promenadi (šetalištu) marine što osigurava njen izuzetan položaj u odmaralištu. Konkursom je traženo da autori daju rešenja i onih sadržaja koji su važni za kvalitetno funkcionisanje marine, poštujući i obavezu uređenja terena za javno šetalište Lungo mare. Predviđeno je takođe da se u prizemlju svih objekata koji izlaze na marinu planiraju i komercijalni sadržaji kao dopuna turističkoj ponudi kompleksa.

Direktor sektora planiranja i dizajna "Luštica Development" i član žirija Omar Farid izrazio je zadovoljstvo kvalitetom radova i najavio da će kompanija odmah početi sa izradom glavnog projekta.

- Nagrađeni radovi su ispunili naša očekivanja kako u pogledu arhitektonskog rješenja, tako i u pogledu funkcionalnosti i izvodljivosti. Prvonagrađeni rad je zadovoljio i kriterijume kada je u pitanju dizajn unutrašnjosti objekta - rekao je Farid.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.