NavMenu

Do kraja godine zakon o uslovima upućivanja radnika na rad u inostranstvo

Izvor: Beta Subota, 20.06.2015. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić izjavio je u petak (19. jun 2015. godine) da očekuje da će do kraja ove godine Skupština Srbije usvojiti zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, čime će se jasnije defiisati i povećati prava, ali i obaveze i radnika i poslodavaca.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, kazao da je to veoma važan zakon za sve i da je njime pogođena suština interesa poslodavaca i zaposlenih.

- Cilj ovog zakona je da pospeši zapošljavanje u inostranstvu i da omogući poslodavcima da u jednoj olakšanoj proceduri zapošljavaju ljude u inostranstvu, ali i da ti zaposleni budu zaštićeni u potpunosti i dobiju ono što im je obećano, odnosno da ih niko ne prevari, da imaju bezbednost zdravlja na radu, socijalno i penziono osiguranje i da primaju zarade - kazao je Lazić.

Prema njegovim rečima, po ovom novom zakonu, svaki poslodavac koji upućuje radnike na privremeni rad u inostranstvu, biće u obavezi da o tome obavesti Ministarstvo za rad, odnosno o tome koliko zaposlenih radi u inostranstvu, gde rade i kakva su im prava obezbedili.

- Donošenje ovog zakona ne znači da više neće biti radnika koji rade na crno, jer svako može na turističku vizu da ode u inostranstvo i tamo nađe neko zaposlenje. Mi se ovim zakonom borimo protiv rada na crno u Srbiji, odnosno želimo da omogućimo da oni poslodavci koji upućuju svoje zaposlene na rad u inostranstvu to rade u skladu sa zakonom ili će u suprotnom da plate visoke kazne - naglasio je Lazić.

On je dodao i da je novina zakona to što uvodi obavezu da poslodavac odredi predstavnika zaposlenih koji će biti kontakt osoba za svaki problem, a obavezna je i priprema zaposlenih pre upućivanja na rad u inostranstvu kako bi se uputili na njihova prava, gde idu i šta ih čeka.

Lazić je naglasio da se novi zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti ne odnosi na Agencije koje rade na posredovanju u zapošljavanju.

On je podsetio da je Ministarstvo rada formiralo radnu grupu u februaru ove godine koja je spremila nacrt, da tokom juna traje javna rasprava o zakonu, koja je već održana u Nišu i Novom Sadu, a u petak( 19. jun 2015.) se održava u Beogradu i tokom koje svi mogu da ukažu na određene nedostatke i daju predloge, dodavši da se u Srbiji trenutno primenjuje zakon koji je iz 1998. godine, a koji nije u dovoljnoj meri predvideo sankcije i da na pravi način ne štiti zaposlene.


Predstavnik Gradjevinske komore Srbije Radomir Plamenčić kazao je da je donošenje ovog zakona veoma značajno za građevinare jer je veliki broj radnika iz te struke koji rade u inostranstvu.

- Nama je cilj da ovaj zakon bude što bolji i glavna primedba koju imamo na Nacrt zakon je na deo koji se odnosi na to da se radnci mogu upućivati u inostranstvo na period od 12 meseci iako projekti u inostranstvu traju najmanje 18 meseci. Mi tražimo da se taj rok produži na 24 meseca, odnosno do završetka određenog posla na koji se radnik upućuje - kazao je Plamenčič.

On je dodao i da su primedbe Građevinske komore i na deo koji se odnosi na to da poslodavac mora da plaća troškove povratka radnika koji mora da se vrati u zemlju zbog toga što je to naredba države gde je radnik upućen ili je uradio neko krivično delo, jer je to, kako je naglasio dodatni trošak za poslodavca koji mora na njegovo mesto da šalje drugog radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.