NavMenu

Banka Intesa lider po aktivi i dobiti - Časopis "Biznis&Finansije" objavio publikaciju "Finansije TOP 2014/2015"

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.06.2015. 15:16
Komentari
Podeli
Na listi banaka, Intesa je u 2014. zadržala prvo mesto po aktivi i dobiti, kao i prethodne godine. Nastavak konsolidacije i sažimanja tržišta, pad kreditne aktivnosti i gomilanje loših kredita ključni su trendovi u bankarskom sektoru Srbije. Na listi prvih pet osiguravajućih kuća prema visini ukupne premije u 2014. godini prvo mesto zadržala je kompanija "Dunav", a na značajnu koncentraciju i u ovom finansijkom sektoru ukazuje podatak da oko 71% tržišta zauzimaju samo četiri kompanije. Bilansna suma svih davalaca lizinga u prošloj godini je činila svega nešto više od 2% bilansne sume bankarskog sektora, dok je prethodnu godinu Beogradska berza okončala sa prometom od 173,5 mil EUR, što je najniža godišnja realizacija u njenoj novijoj istoriji, objavljeno je u publikaciji "Finansije TOP 2014/2015" časopisa "Biznis&Finansije" povodom koje je danas u Medija centru održana konferencija za novinare.

Komentarišući prve rezultate fiskalne konsolidacije i posledice po javne finansije u slučaju eventualnog popuštanja profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić je rekao da su rezultati fiskalne konsolidacije dobri, kao i da je smanjenje fiskalnog deficita sa 6,6 na 4,5% značajno i treba da se nastavi sa započetim merama i dalje.

- Smanjenje plata je ključno za fiskalni deficit i zato ne treba razmišljati o odustajanju od štednje. Treba raditi i na smanjivanju nezaposlenosti, ali i smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru - rekao je Arsić.

Na listi koju tradicionalno objavljuje "Finansije Top", specijalizovana publikacija časopisa "Biznis&Finansije", posle banke Intese koja zauzima prvo mesto sa učešćem u ukupnoj aktivi od oko 16%, slede Komercijalna banka, UniCredit, Raiffeisen i Societe Generale banka.

Ukupna aktiva domaćeg bankarskog sistema, koga čini 29 banaka, na kraju prošle godine iznosila je 2.968,9 milijardi dinara.

Tokom 2014. nastavljen je trend postepenog koncentrisanja tako da prvih deset banaka po visini aktive zauzima 76,3% tržišta, dok svega tri banke van ove liste imaju udeo veći od tri procenta. Čak 11 banaka tržišnu poziciju gradi sa visinom aktive manjom od jedan odsto.

Lider bankarskog tržišta po dobiti u apsolutnom iznosu i dalje je Banca Intesa sa bruto dobitkom od 6,8 milijardi dinara, ali sa nevelikom razlikom u odnosu na sledbenike: UniCredit (5,5 milijardi dinara) i Raiffeisen banku (5,2 milijarde dinara).

Posmatrajući bankarski sektor kao celinu, profitabilnost banaka i dalje je na niskom nivou, a gotovo svi krupniji dobici skoncentrisani su među većim bankama.

(Foto: Ivana Vuksa)
Glavni teret u poslovanju bankarskog sektora i dalje su nenaplativi krediti koji su prema zvaničnoj statistici Narodne banke Srbije premašili 23%. To, praktično, znači da je višeod 3,7 mlrd EUR kredita vrlo teško naplativo ili nenaplativo, uglavnom od pravnih lica čiji su loši krediti premašili nivo od 30%, dok su nenaplativi zajmovi građana na nivou od oko 10%.

- Veći nivo nove kreditne aktivnosti bila bi glavna poluga koja bi olakšala rešavanje pitanja loših kredita, ali za sada primamljivi prinosi na državnim dužničkim hartijama, te uglavnom nezadovoljavajući bonitet realnog sektora ova vrata za rešenje ključnog problema banaka drže zatvorenim - kaže finansijski analitičar Nenad Gujaničić.


Na listi prvih pet osiguravajućih kuća prema visini ukupne premije u 2014. godini prvo mesto zadržala je kompanija "Dunav". Slede "Delta Generali", DDOR, "Wiener Stadtische" osiguranje i "Uniqa Nonlife".

Ukupna premija u 2014. godini bila je 69,4 milijarde dinara, što je rast od 8,38% u odnosu na 2013. godinu. Preračunato u evre, ovaj rast iznosi svega 2,7%.

Da bi se povećao broj polisa i visina sredstava koja se za njih izdvajaju, kad je reč o pravnim licima neophodno je najpre obezbediti privredni rast i nove investicije. Za fizička lica potreban je adekvatan standard: prosečna zarada i stopa nezaposlenosti utiču ne samo na visinu iznosa koji bi se za polisu izdvojio, već i na samu odluku o kupovini polise.

U 2014. godini, oko 71% tržišta zauzimaju četiri kompanije: "Dunav", "Generali", DDOR i "Wiener Stadtische" osiguranje. Sledećih šest kompanija zauzimaju oko 22% tržišta, tako da prvih deset kompanija drže ukupno oko 93% ukupnog tržišta.

Prethodnu godinu Beogradska berza okončala je s prometom od 173,5 mil EUR što je najniža godišnja realizacija u njenoj novijoj istoriji. Glavni razlozi odumiranja tržišta bili su: nedostatak valjanog tržišnog materijala, neatraktivan investicioni ambijent, kao i odsustvo strategije razvoja ovog dela finansijskog sistema.

"Finansije Top" 2014/15 je specijalizovana edicija magazina "Biznis&Finansije" i daje pregled poslovanja i bilansa banaka, osiguravajućih društava, lizing kuća, brokerskih i revizorskih kuća u 2014. godini i rezultate analize dosadašnjeg rada dobrovoljnih penzionih fondova i berzi u Srbiji i regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.