Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 18.06.2015.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Viskol" pokreće proizvodnju u "Fabrici akumulatora Sombor"

Po svemu sudeći, jedna od nekadašnjih perjanica somborske privrede, "Farbika akumulatora", inače ćerka-firma šabačkog koncerna "Farmakom MB", koja se zbog enormnih dugova našla u stečaju, uskoro bi ponovo mogla proizvoditi i tržištu isporučivati svoj najunosniji proizvod, akumulatore "black horse". Naime, po informacijama iz ovdašnje lokalne samouprave, koje je "Dnevniku" potvrdio i stečajni upravnik Milorad Veljović, postignut je dogovor s kompanijom "Viskol" iz Veternika, koja je zakupila celu fabriku i ima nameru da nastavi proizvodnju.

– Informacije su tačne, postigli smo dogovor s "Viskol"- om iz Veternika o zakupu fabrike – kaže za Milorad Veljović. – Zakupac je uplatio pola miliona evra depozita, a prva rata mesečnog zakupa u visini od 10.000 EUR bi trebalo da bude uplaćena do kraja dana.

Po njegovim rečima, trenutno inženjeri i stručnjaci drugih profila kontrolišu sve mašine u kompleksu "Fabrike akumulatora", koje su već mesecima zaustavljene.

– Osim što će plaćati mesečni zakup, "Viskol" je u obavezi da plaća i sve troškove koji nastaju iz obnovljenog procesa proizvodnje, što znači struju, vodu, službu obezbeđenja, a po dosadašnjim projekcijama, uskoro bi na proizvodnji akumulatora "black horse", koji je prepoznatljivi brend te fabrike ne samo u Srbiji već i u velikom delu sveta, trebalo da ponovo bude angažovano oko 200 radnika – najavljuje Veljović, kome u pokušaju ostvarivanja tog aranžmana ipak "sreću kvari"činjenica da je FAS pod udarom velikih dugova.

– Najveći problem nam, trenutno, stvaraju odnosi s lizing-kućama. Naime, gotovo sve novije mašine i alati su zapravo uzeti na lizing, tako da bi njihovo eventualno povlačenje iz proizvodnih hala stvorilo dodatne probleme.

Veljović nastoji da i kroz takav vid poslovne saradnje sa zainteresovanim firmama dođe u poziciju da problem nagomilanih dugova reši prodajom FAS-a kao pravnog lica, odnosno da spreči rasparčavanje fabrike, što bi neminovno dovelo do potpunog gašenja industrijskog "čeda" somborske privrede koje je sve do pre dve godine izvozila visoko cenjene akumulatore na tržišta razasutim na gotovo svim svetskim meridijanima.

Mada je još uvek rano za prognoze, kako je najavio i somborski gradonačelnik Saša Todorović, i lokalna samouprava se uključila u potragu za zainteresovanima za zakup organizacionog dela FAS-a koji je bio zadužen za otkup, skladištenje i preradu sekundarnih sirovina da bi se i tu stvorila mogućnost povratka makar dela od 600 svojevremeno zaposlenih radnika, koji su danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poznati po ulju i mazivu

Zakupac somborske Fabrike akumulatora, koja samo za poreze državi duguje bezmalo 1,5 milijardu dinara, "Viskol grupa" iz Veternika, široj javnosti je poznatija kao jedan od najvećih proizvođača ulja i maziva. Kao referentna firma u tom sektoru, svojevremeno su iz Veternika Agenciji za privatizaciju poslali i pismo zainteresovanosti za učešće u privatizaciji kruševačke fabrike maziva FAM. Osim što, uz proizvodne pogone, u Veterniku poseduju i benzinsku pumpu na Novosadskom putu, "Viskol grupa" u svom vlasništvu ima i malu rečnu flotilu sastavljenu od dva tankera i jednog remorkera.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.