Izvor: Beta | Sreda, 17.06.2015.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Malinari zahtevaju otkupnu cenu od 2,30 EUR

(Foto: Suzana Obradović)
Predsednik Asocijacije "Malinari Srbije" Dobrivoje Radović izjavio je danas da proizvođači ne odustaju od toga da otkupna cena kilograma malina ove godine bude 2,30 EUR i potvrdio da će se sutra razgovor o tome nastaviti s predstavnicima Vlade Srbije.

Radović je kazao agenciji Beta da je za malinare neprihvatljiv predlog hladnjača da cena bude oko 109 dinara za kilogram, posebno jer se procenjuje da će ovogodišnji prinos biti 30 do 40% manji nego 2014. Tako se u Moravičko-zlatiborskom okrugu očekuje prinos od 70 do 80 kilograma po aru, dok je prethodnih godina bio od 250 do 300 kilograma.

- Ako tržište, odnosno ponuda i potražnja diktiraju cenu, onda nema razloga da se pred Asocijacijom malinara nalaze tako niske ponude - kazao je on.

Radović je dodao da su sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije i ministarstva poljoprivrede i trgovine održanom u ponedeljak, 15. juna, prisustvovala samo dva predstavnika hladnjača za skladištenje voća i povrća. Tada je dogovoreno da se dijalog nastavi sutra, u proširenom sastavu.

On je rekao da su predstavnici asocijacije malinara uradili projekat i održali nekoliko tribina u Arilju, Ivanjici i Požegi sa kojih su Ministarstvu trgovine uputili predloge za osnivanje slobodnog tržišta malina u Srbiji što smatraju dugoočnim rešenjem problema.

On je naveo da je neprihvatljivo da među okruzima bude velike razlike u otkupnoj ceni, te je ona u Moravičko-zlatiborskom okrugu oko 170 dinara za kilogram, a u Mačvansko-kolubarskom okrugu oko 230 dinara.

Radović je naglasio da mnogi izvoznici i prodavci zloupotrebljavaju nisku otkupnu cenu malina, preprodajući ih po visokim cenama, te "neko zarađuje ogromne pare".

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je u ponedeljak da je na prvom sastanku malinara s predstavnicima Vlade dogovoreno da se konstruktivni dijalog koji je uspostavljen, nastavi uz posredstvo Vlade i ministarstava poljoprivrede i trgovine, radi postizanja dugoročnog dogovora o unapređenju proizvodnje, prerade i plasmana malina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.