NavMenu

Recikliranjem otpada do 30.000 novih radnih mesta

Izvor: Tanjug Utorak, 16.06.2015. 14:01
Komentari
Podeli
Uvođenjem cirkularne ekonomije, koja podrazumeva da se od prerađenog otpada dobije novi proizvod, u Srbiji se može otvoriti 30.000 novih radnih mesta, povećati konkuretnost privrede i postati regionalni lider u razvoju investicija, ocenio je danas poptredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zoran Vujović.

Vujović je na Forumu zelene industrije, koji je danas organizovala PKS, naglasio da je Srbiji potrebna nova strategija za budućnost, jer naša zemlja može da pokrene investicioni ciklus u cirkularnoj ekonomiji, jačajući svoju energetsku bezbednost, ali i efikasnost proizvodnje, energiju otpada, održivi transport i organsku poljoprivredu.

Prema njegovom mišljenju, završen je model linearne ekonomije koji je imao princip "uzmi - napravi - ostavi" i sada je vreme za novi model "proizvod - otpad - proizvod", jer osnovni izvor ekonomskog rasta jeste ponovna upotreba materijala koji su završili svoj životni ciklus.

On je naglasio da će na inicijativu Udruženje reciklera Srbije u okviru PKS biti formirana Grupacija zelene idustrije što je prvi korak u daljem radu komore u ovoj oblasti.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić podržao je ovu inicijativu, naglasivši da će se resorno ministarstvo i ubuduće uključiti u svaki posao i inicijativu PKS u kome može da pomogne.


- Srbija ima dovoljno resursa, ali nam privreda na žalost nije na nivou na kom bi trebalo da bude - rekao je Vesić dodajući da je upravo princip uvođenja zelene ekonomije način na koji Srbija može da prevaziđe deo problema.

On je najavio da će uskoro biti organizovane javne rasprave o izmenama Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti uvedeno oko 50% izmena na dosadašnja zakonska rešenja.

Očekuje se potvrda Niša i Novog Sada o terminima kada će se u tim gradovima održati javne rasprave o ovim zakonskim izmenama, nakon čega će vlada, najverovatnije ovog četvrtka, doneti zaključak o otpočinjanju javne rasprave, rekao je Vesić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.