NavMenu

Hrana, dizajn, zabava i Srbija - Šta sve očekuje posetioce na "Expo 2015" u Milanu? (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.06.2015. 14:59
Komentari
Podeli

"Drvo života" iza italijanskog paviljona (Foto: Suzana Obradović)"Drvo života" iza italijanskog paviljona
Odlična hrana sa svih meridijana, nesvakidašnja zabava, mešavina kultura, nove tehnologije, futuristički dizajn, pritajena diplomatija, samo su neke od karakteristika "Expo Milan 2015". Manifestacija pod sloganom "Nahrani planetu. Energija za život" traje šest meseci odnosno do 31. oktobra. Grandiozan događaj, u koji je uloženo 7 mlrd EUR, a prema pisanju svetskih medija još i više, trebalo bi da privuče oko 20 miliona posetilaca što će ga okarakterisati i kao najmasovnije dešavanje u ovoj godini.

Na velikom prostranstvu nekadašnje industrijske zone smeštene nadomak Milana predstavlja se 145 zemalja, a 53 su izgradile velike nacionalne paviljone. Ostale zemlje sa manjim paviljonima okupljene su u 9 različitih tematskih grupa.

Čim se kroči na sajam, osim velikog prostranstva, primetne su arhitektonske i dizajnerske bravure štandova i prostora oko paviljona. Kako bi se istakle u velikoj ponudi pojedine države su investirale velike svote novca i angažovale čuvene arhitekte. Jedni paviljno su projektovani kako bi odisali određenom globalnom porukom, drugima je prevashodno cilj da predstave svoje turističke potencijale, treći su stavili akcenat na gastronomsku ponudu... Primenjena su i najnovija tehnološka dostignuća, tako da najskuplji paviljoni imaju mnogobrojne trodimenzionalne video-efekte.

Red za paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata (Foto: Suzana Obradović)Red za paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata
Prema nezvaničnoj informaciji Ujedinjeni Arapski Emirati su u svoj paviljon na "Expo" uložili 40 mil EUR, tako da ne čudi zašto je ispred ovog štanda konstantno dugačak red za ulazak. Fokus ovog paviljona, između ostalog, jeste na inovativnim rešenjima koje su UAE razvile u oblasti zemljišta, hrane, energije i vode.

Da bi se ušlo u sve paviljone potrebno je nekoliko dana, tako da svi koji ne žele da samo bace pogled na štandove već da saznaju što više informacija o određenoj zamlji najbolje da se fokusiraju na nekoliko njima najinteresantnijih. Na ulazu u "Expo" posetoci mogu uzeti mapu kako bi se lakše snašli. Centralni izložbeni koridor dug je 1,56 km, a sa jedne i druge strane smešteni su paviljoni. Iza italijanskog paviljona nalazi se tzv. "drvo života" - 37 metara visoka multimedijalna konstrukcija u centru veštačkog jezera sa koje svetlosni, vodeni i muzički šou na kraju dana uveseli posetioce.

Čuveni kanadski "Sirk di Solej" (Cirque du Soleil), najveća svetska artistička pozorišna produkcija, koja spaja umetnost, akrobatiku i pozorište, osmislio je šou na temu zdrave hrane baš za "Expo" – "Allavita" (za život). Predstava se igra svake večeri na otvorenoj pozornici izložbe do 30. avgusta. Do kraja oktobra, planirano je hiljade događaja i prezentacija.

Štand Kube (Foto: Suzana Obradović)Štand Kube
Na "Expo" su predstavljene nacionalne kuhinje tako da su vrhuski majstori kulinarstva prisutni da svojim specijalitetima očaraju posetioce. Skoro svi veći paviljoni imaju svoje restorane – francuski, italijanski, ruski, brazilski, japanski... Ali se mogu naći i sendviči ili brza hrana za sve koji žele da prezalogaje nešto "s nogu". Na vrućini koja ovih dana vlada u Milanu, nezaobilazni su i sladoledi koji se mogu kupiti na svakom koraku. Na jednom od italijanskih paviljona se možete uputiti u istoriju vina kroz multimedijalne prezentacije.

U okviru klastera "Kakao i čokolada" predstavljaju se Kuba, Gabon, Gana, Kamerun... Tu se mogu degustirati raznovrsne čokolade, a održavaju se i raznovrsni performansina temu ove slatke poslastice.

Svetsku izložbu hrane prati i diplomatske aktivnosti, tako da se neretko dešava da kada je dan određene zemlje da "Expo" posećuju političari. Veliki interesovanje posetilaca i medija izazvao je dolazak presednika Rusije Vladimira Putina koji je 10. juna posetio "Expo" i sastao se sa premijerom Italije Mateo Rencijem (Matteo Renzi).

Italijnska vlada podstiče političku dimenziju događaja s namerom da se na Svetskoj izložbi kreira međunarodni dokument kako bi se stvorila osnova za globalnu bezbednost hrane, borbu protiv gladi i garantovala kvalitetna hrana.

Iako je pre otvaranja Svetske izložbe bilo nekoliko protesta u Milanu, pre svega zbog velikih lanaca hrane koji će biti na "Expo", od građana grada mode i dizajna smo čuli samo pozitivne komentare o Svetskoj izložbi - zadovoljni su zbog još veće turističke živosti.

(Foto: Suzana Obradović)
(Paviljon Srbije)

Srbija na "Expo"

Naša zemlja se trudi da na najbolji način iskoristi sve prednosti svetske izložbe u Milanu. Sa sloganom "Okusi hranu. Oseti život" Srbija se predstavlja u tipskom paviljonu površine 250 kvadrata, koji je našoj zemlji Italija kao domaćin ustupila besplatno. Naš paviljon nalazi se u okviru Bio-mediteranskog klastera, u blizini italijanskih paviljona koji zauzimaju očekivano najveći prostor na izložbi. Zajedno sa našom zemljom, Bio-mediteranski kalster čine i Grčka, Egipat, Tunis, Crna Gora, Albanija, Alžir, Liban, San Marino i Malta.

Sam paviljon ali i otvoreni prostor ispred njega, sa binom, velikim ekranom i gledalištem, namenjen je za predstavljanje gradova, opština, regiona, festivala, turističkih destinacija, kao i za izložbe, pripremanje specijaliteta i nastupe muzičkih grupa.

Na paviljonu Srbije biće predstavljene i domaće kompanije. Nije samo privlačnost turista iz celog sveta presudna odluka da Srbija bude deo izložbe, već bi "Expo" trebalo da ima i privredni značaj za našu zemlju. Ako se uzme u obzir da je u prva četiri meseca ove godine upravo Italija u izvozu bila glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, a po uvozu na drugom mestu, očekuje se da će kompanije nastojati da naš paviljon pretvore u dinamičnu lokaciju poslovnih susreta.

U paviljonu Srbije, iznad glava posetilaca postavljena je maketa vodeničkog točka za mlevenje žita, koja bi trebalo da podseti na tradiciju i prirodu. Na zidu se nalaze kružni ekrani u obliku tanjira, na kojima se emituju snimci hrane i poljoprivrednih motiva naše zemlje. U jednom uglu na policama, izloženi su prehrambeni artikli proizvedeni u Srbiji. Međutim, na našem štandu 9. juna, kada je "eKapija" posetila "Expo", još nije omogućena kupovina nijednog proizvoda - niti suvenira niti prehrambenih proizvoda. Dosta turista želi nešto da ponese za uspomenu, tako da se nadamo da će se i naši predstavnici organizovati uskoro i u tom pravcu. Taj dan nije organizovana degustacija naših prozvoda, očekujemo da će to biti omogućeno u danima kada pojedinačne firme budu prezentovale svoje proizvode.

Nikola Cuculj (Foto: Suzana Obradović)Nikola Cuculj
Na paviljonu Srbije, može da se kupi neki od specijaliteta iz Srbije, te, na primer, za pljeskavicu ili ćevape treba izdvojiti po 7 EUR. Međutim, u paviljonu nije vidno obeleženo da postoji i deo gde se jela mogu probati, niti posetilac može sesti da pojede svoj obrok. Nadamo se da će i ovo biti uskoro rešeno, kako bi se naša zemlja još bolje predstavila posetiocima "Expo".

Jun rezervisan za Vojvodinu

Ispred paviljona Srbije sreli smo Nikolu Cuculja, vlasnika vršačke vinarije "Vinik". S obzirom na to da je na sebi imao odoru viteza vina banatskog vinskog reda "Sveti Teodor", pitali smo ga šta je ključno za vina Srbije što bi posetioci najveće svetske izložbe trebalo da znaju.

- To je prilično tajna i za naše posetioce. Vina su sve bolja i bolja. To saznanje može da se vidi iz očiju onih koji probaju. Kao kada dođu kod mene u podrum vina i ovde očekujem da budu skeptični, ali da budu zadovoljni nakon degustacije. Pored nas je Sicilija sa odličnim vinima, preko puta je San Marino i Grci su tu negde, tako da je konkurencija velika, ali se nadam da će reakcija posetilaca na naša vina biti odlična – rekao nam je veliki majstor banatskog vinskog reda "Sveti Teodor" Nikola Cuculj.

Osim vinskim bogatstvom, Vojvodina ima priliku da predstavi na "Expo" i gastronomske specijalitete i turističke potencijale.

Kako nam je rekla Nataša Pavlović, zamenica direktora Turističke organizacije Vojvodine, severna srpska pokrajina prisutna je 14 dana u Milanu.

- Od 1. do 7. juna bili su prisutni Sremski Karlovci, Srem, i Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka je predstavila svoje opštine. Od 8. juna počela je zvanična prezentacija Vojvodine, tada su se predstavile Tursitička organizacija Vojvodine, Turistička organizacija Novog Sada, "Nordent" Subotica, hotel "Galleria" Subotica. Ovde smo pokazali našu multikulutralnost i multietičnost sa nastupom folklora. Turistička organizacija Vojvodine je predstvila svoje potencijale kroz hranu i vino. Prezentacija Banata je 9. juna na platou ispred paviljona, odnosno predstavljaju se opštine Pančevo, Vršac. Turistička organizacija Vršca je pripremila promo film, predstavlja "Vršačke vinograde" i "Moju vodu". Za Novi Bečej i Zrenjanin rezervisan je 10. jun – navodi Pavlović.

(Foto: Suzana Obradović)
Naša sagovornica je napomenula da je u predstavljanju Vojvodine akcenat stavljen na ruralni turizam, ali i na savremene oblike turizma kao što je dentalni turizam.

- Juče smo napravili kontakte sa italijanskim partnerima, i razmatrali planove koji se odnose na projekte u vezi sa zaštićenim prirodnim dobrima i ruralnim turizmom. Takođe, očekujemo saradnju sa italijanskim firmama i kada je reč o oblasti poljoprivrede.

U junu će Vojvodina predstaviti potencijale za obnovljive izvore energije, a potom će biti izložba starih zanata koju organizuje Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

- Od 22. juna bi trebalo da bude vinarska industrija Srbije, a nakon toga će biti prezentacija firmi. Novi Sad se prezentuje kao grad festivala, akcenat je na" Exit"-u koji počinje 9. jula ove godine i na kojem bude oko 200.000 posetilaca. Dan Srbije na "Expo" je 22. juna kada će biti održan i veliki koncert Gorana Bregovića - najavljuje Nataša Pavlović.

Kako smo dobili informaciju, u junu naš štand dnevno obiđe 1.000 turista, a u narednom periodu se očekuje još više gostiju na srpskom paviljonu u Milanu.

Suzana Obradović

Fotogalerija
Expo Milano 2015 - Događaj koji će okupiti 20 miliona posetilaca
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.