Izvor: eKapija | Nedelja, 14.06.2015.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odmor daleko od asfalta - Banje i zeleni predeli u Laškom za potpunu rehabilitaciju uma i tela (FOTO)

"Thermana Laško"
Bilo da je leto ili zima, Laško je sve češća meta turista i pravi raj za beg od gradske buke i asfalta. Letnji period je možda idealan da osetite mir ovog malog mesta na istoku Slovenije. Banjski sadržaji, velnes ugođaji, miris prirode uz umerenu planinsku svežinu, nude potpuni duhovni i telesni odmor.

I ako se odlučite na boravak duži od dva do tri dana, Slovenci su se pobrinuli da ne osetite monotoniju. Da u tako malom mestu ima mnogo sadržaja za videti i iskusiti, uverila se i ekipa "eKapije".

Lepote Laškog sve više mame i Srbijance. Samo u "Thermani Laško", turisti iz Srbije su na trećem mestu po broju noćenja. Ne kriju da im je naše tržište jedno od najbitnijih, te da se broj gostiju stalno povećava.

- Za goste iz Srbije uvek imamo posebne ponude. Tako do kraja juna imaju mogućnost da uplate boravak za jedno, a dobiju dva. Za neku pristupačnu cenu, obezbeđena je kvalitetna ponuda. U prošloj godini, Srbi su u "Thermani" ostvarili oko 2.000 poseta i 6.000 noćenja – kaže Nuša Korotaj, direktorka marketinga "Thermane Laško".

Dodaje da im najviše gostiju dolazi iz Austrije i Italije, te da su u prošloj godini ukupno zabeležeili 40.000 poseta i 170.000 noćenja.

"Thermana Laško"
Velnes i medicinska ponuda

U "Thermani Laško" koja se smestila na obali reke Savinje, na raspolaganju su dve vrste ponuda - Medicinska u hotelu "Zdravilišče Laško" sa 4 zvezdice i velnes sadržaji u hotelu "Thermana Park Laško superior".

- Gostima nudimo potpunu relaksaciju u našim termalnim bazenima, velnes tretmane, masaže, saune, dobru kuhinju i luksuzan smeštaj. Specijalizirani smo i za tretmane za lokomotorni sistem, tako da često imamo ljude koji dođu da leče posledice od saobraćajne nesreće, srčanog udara. A sve to u prirodi, u hotelu sa pogledom na reku – priča Korotaj.

Harmonija u Ayurveda centru

U "Thermani Park Laško" smešten je jedan od najvećih Ayurveda centara u Sloveniji. Da osetite poptunu harmoniju uma i tela, pobrinuće se specijalisti ayurvede, teraputi, trener joge i kuvari koji su ovde došli sa juga Indije, kolevke ove medicine.

- Reč je o holističkom pristupu telu. Programi u ovom centru se temelje na individualnom pristupu i sveobuhvatnom tretmanu pojedinca, koji ga usmeravaju ga zdravom načinu života. Najpre doktor da dijagnozu i propiše tretmane. Potom nastupaju teraput, kuvar i trener joge koji deluju u skladu sa onim što se prepiše – objašnjava Korotaj.

Ayurveda centar
Dodaje da se samo četiri terapije u njihovom Ayurveda centru mogu koristiti bez savetovanja doktora, te da je u sobama za sprovođenje terapije sve tipično indijsko.

Direktorka marketinga u "Thermani Laško", kaže da su u prethodnoj godini uveli i neke novine u ponudi.

- Napravili smo veliko dečije igralište, i u to uklopili neke posebne programe, animacije i različite radionice. Svake godine imamo nove programe, tako smo ove počeli ayurveda detoks i klasične detoks programe. Investicije uglavnom realizujemo u saradnji sa lokalnim područjem.

Kapaciteta u "Thermani Laško" ima sasvim dovoljno, kaže Korotaj za "eKapiju", tako da nemaju u planu njihovo povećanje. Raspolažu sa ukupno 700 kreveta u 400 soba.

Grad piva, meda i cveća

Laško je sinonim za pivo. To je možda i prva asocijacija na to mesto, s obzirom da se tu proizvodi još od 1825. godine. Meštani su jako ponosni i na med lokalnih pčelara. Tako je i "Thermana Laško" na daleko poznata po svojim pivskim i medenim tretmanima, na bazi lokalnih proizvoda.

U Laškom se svake godine u julu održava festival cveća i piva. Reč je o najvećem njihovom festivalu koji poseti oko 200.000 ljudi.

Restoran "Pavus"
Šta ne propustiti

Ako već posetite Laško, možete otići i u razgledanje nekadašnjeg rudnika aluminija i srebra u obližnjem mestu Padež. U Puhovoj jami rudu su iskopavali još u doba Marije Terezije. Priikom obilaska jame, probaćete neko od tradicionalnih jela i pića.

Oni koji vole adrenalin i izazove, treba da testiraju svoje veštine u adrenalinskom parku i Bob kart vožnji na Celjskoj koči.

Park koji je otvoren u aprilu prošle godine ima tri poligona različite zahtevnosti, namenjena svim uzrastima (predškolska deca, deca do 15 godina i odrasli). Avanturistički duh će vam pomoći da savladate sve prepreke, poput daski, mostova, mreža, stena za penjanje.

Letno sankalište Bobkart prostire se na padinama skijališta Celjska koča. Staza je duga 800 m i nudi spust za hrabrije, ali i laganu vožnju. Bobkart pod nazivom "Celjski trkač" prvo je takvo sankalište u Sloveniji, gde možete postići brzinu do 40 km/h.

Grad piva, meda i cveća, ne smete napustiti a da ne posetite restoran "Pavus" na tvrđavi Tabor, gde ćete probati kulinarske specijalitete proslavljenog kuvara Marka Pavčnika. Uživaćete u lokalnim specijalitetima u potpuno opuštajućem abijentu. Sve to uz pogled na okolinu koji oduzima dah.

Vedrana Džudža

Fotogalerija
Laško - Odmor daleko od asfalta

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.