NavMenu

Da li je KBC nezakonito prodala podatke Societe Generale banci?

Izvor: Danas Subota, 13.06.2015. 10:47
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kada je belgijska KBC grupa 2013. odlučila da napusti Srbiju, "gašenje" KBC banke u našoj zemlji izvedeno je naizgled potpuno "čisto". Banka je prodata mobilnom operateru Telenor, a klijenti koji su imali stambene i druge kredite prebačeni su u Societe Generale banku. Ovih dana, međutim, pojedinim klijentima KBC-a postaje jasno da njihov položaj uopšte nije tako "čist" i da pitanje čiji su oni klijenti predstavlja svojevrsnu pravnu enigmu, sa vrlo ozbiljnim posledicama po njih, iako su oni jedini koji u celoj stvari ne snose nikakvu odgovornost.

Problem je postao očigledan kada su pojedini klijenti KBC-a pokušali da tuže svoju banku zbog nezakonitog podizanja marži na kredite u švajcarskim francima i drugih nedozvoljenih poslovnih poteza i da na sudu traže da im se ugovor o kreditu proglasi ništavim.

Pošto su pre prodaje KBC-a njihovi krediti prebačeni u Societe Generalel, oni su tužbu i podneli protiv svoje nove banke. Ali, Societe je na sudu odbila odgovornost, konstatacijom da "nije tačno da je KBC banka prestala da postoji i nije tačno da je Societe Generalel pravni sledbenik te banke".

- KBC je nastavila da postoji kao nezavisno pravno lice, a svoje poslovno ime je promenila u Telenor banka - naveli su advokati ove velike francuske kuće, ističući da je nezadovoljni klijent morao da tuži i Telenor banku, to jest da mu zakon ne dozvoljava da tuži samo Societe Generale.

To je dovelo do daleko ozbiljnijeg pitanja za klijente KBC-a: koja je uopšte njihova banka, da li Telenor ili Societe Generale?

U odgovoru "Danasu" i jedna i druga kažu da su klijenti KBC-a, sada klijenti Societe Generale. Ali, ako su oni klijenti Societe-a, kako ne mogu da tuže Societe za ugovor koji imaju s njim? I, još gore, odakle im ugovor sa Societe, kada u stvari imaju ugovor sa Telenor bankom (bivšim KBC-om)? I kada imaju ugovor sa Telenor bankom, kako onda nisu klijenti Telenor banke?

Odgovor se svodi na sledeće: KBC banka je pre prodaje mobilnom operateru "Telenor", svoja potraživanja po osnovu različitih kredita prodala Sosijete ženeral banci. To je u javnosti predstavljeno kao da su klijenti KBC-a "prebačeni" u Sosijete.

To naravno nije moguće, jer banke ne mogu da razmenjuju klijente jedna sa drugom po sopstvenoj želji, pošto bi za to, kako za "Danas" kaže advokat Vojin Biljić, bilo potrebno da prethodno dobiju pristanak tih klijenata. A taj pristanak ni KBC ni Societe Generale nisu ni dobile, a ni tražile.

Uprkos tome, KBC je sve kreditne dosijee svojih klijenata, odnosno sve lične i finansijske podatke kojima raspolaže, dala Societe Generale.

U Telenor banci nisu odgovorili na pitanje "Danasa" o tome da li poseduju kreditne dosijee svojih klijenata (to jest klijenata KBC-a) ili su ih dali Societe-u, niti po kom osnovu su svi lični podaci klijenata dati drugoj banci, bez prethodnog znanja i odobrenja klijenata. Na slična pitanja nije odgovorila ni Sosijete ženeral.

Obe banke tvrde da nisu prekršile zakon. Obe tvrde da su klijenti KBC-a postali klijenti Societe-a, kada su obavešteni da im se to dogodilo, tj. da im je promenjen poverilac.

Ali, kako objašnjava Biljić (koji zastupa osobu koja nije uspela da tuži Sosijete ženeral) iako banka sada tvrdi da takva lica jesu njeni klijenti - to nije dovoljno.

- Između KBC banke i Societe-a izvršen je prenos potraživanja klijenta po ugovorima o kreditu. Ali to ne znači da su klijenti KBC banke sada klijenti Societe-a i to iz razloga što je za ustupanje ugovora potrebna pisana saglasnost klijenta koju ove dve banke nisu imale. Dakle, kako sama Sosijete ženeral banka tvrdi u sudskim postupcima, ovde nije bilo ustupanja ugovora već samo ustupanja potraživanja, pa Societe nije pravni sledbenik KBC banke. Da je do ustupanja ugovora došlo Societe bi bila pravni sledbenik KBC banke - kaže Biljić.

Ovaj advokat, međutim, navodi da je Societe, uprkos tome što nije ugovorna strana sa klijentima KBC-a, počela da im šalje da potpišu anekse tih istih ugovora.

- Societe ne sme klijentima slati anekse na potpis jer time ostvaruje jedan od oblika nepoštenog poslovanja iz Zakona o zaštiti potrošača i Direktive EU 2005/29, s obzirom da se kod klijenata stvara pogrešna predstava da Societe banka jeste pravni sledbenik KBC banke, a što nesporno nije tačno. Na ovaj način Sosijete pokušava da ozakoni nezakonitu prekomernu obradu podataka o ličnosti, s obzirom da joj je KBC banka bez pravnog osnova ustupila kreditne dosijee klijenta, a bez njihove saglasnosti - navodi Biljić.

SOCIETE GENERALE: Potpisan je ugovor o kupovini poslovanja

U odgovoru "Danasu", Societe navodi da je sa KBC grupom potpisala "ugovor o kupovini poslovanja". "Na osnovu ugovora, izvršena je akvizicija dela portfelja klijenata KBC banke... Klijenti su blagovremeno, u skladu sa pravnom regulativom, obavešteni o promeni poverioca. Oni sada svoje obaveze po kreditima izmiruju prema Societe Generalel banci, čiji su sada klijenti", navodi ova banke.

TELENOR: Potpisan je ugovor o prenosu potraživanja

U Telenor banci kažu da je Societe preuzela je portfolio klijenata KBC-a na osnovu "ugovora o prenosu potraživanja".

-Ugovor su ove dve banke sklopile pre nego što je "Telenor" preuzeo 100% akcija u KBC banci. Klijenti KBC banke čija su potraživanja bila predmet ugovora o prenosu potraživanja, u skladu sa propisima, obavešteni su o procesu preuzimanja i tako su postali klijenti Societe Generale banke - kažu u Telenor banci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.