Izvor: Tanjug | Četvrtak, 11.06.2015.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Formirati cenu pre berbe maline

(Foto: Suzana Obradović)
Asocijacija proizvođača jagodastog voća "Malinari Srbije" zatražila je danas formiranje otkupne cene malina pre berbe, jer je u odnosu na prošlu godinu prinos manji od 30 do 40% na teritoriji Moravičkog i Zlatiborskog okruga.

Malinari su pozvali premijera i ministre poljoprivrede, trgovine i finansija, načelnike Moravičkog i Zlatiborskog okruga i predsednike opština i skupština ta dva okruga da dođu u nedelju, 14. juna u Ivanjicu kako bi razmotrili stanje nakon elementarnih nepogoda koje su zadesile ovo područje i postigli dogovor oko cene maline za 2015. godinu.

Podsećajući da je Asocijacija tražila da otkupna cena malina za ovu godinu bude 2,3 EUR predsednik te Asocijacije Dobrivoje Radović je ukazao da je Poslovno udruženje hladnjačara poslalo predlog za akontnu cenu od 109,50 dinara što je neprihvatljivo.

Prema njegovim rečima, predstavnici Asocijacije su izradili projekte, održali tribine u Arilju, Požegi i Ivanjici i poslali predloge Ministarstvu trgovine za osnivanje slobodnog tržišta za ovo voće u Srbiji.

- Iako smo sve to odradili, do sada nas niko nije pozvao. U okolnim zemljama bio je manji prinos maline i ljudi se javljaju za otkup našeg roda - rekao je on Tanjugu i upitao zašto zabranjujemo stranim kupcima da direktno kupuju našu malinu.

Tražimo od države da stane iza toga, kazao je Radović, napominjujući da su malinari prošle godine bili izmanipulisani i da zato zahtevaju da akontna cena po kilogramu malina bude 2,3 EUR koliko, kako kaže, " košta i griz".

On je istakao da mnogi izvoznici i prodavci zloupotrebljavaju nisku cenu otkupa maline preprodajući je po visokim cenama. Prema Radovićevim rečima, ako ponuda i potražnja na tržištu diktiraju cenu onda nema razloga da se pred Asocijacijom nalaze ovako niski predlozi.

- Ukoliko se država ne odazove našem pozivu, onda znamo da ne želi da stane iza poljoprivrednih proizvođača, pa ćemo biti primorani da preuzmemo druge mere u cilju ostvarivanja svojih zahteva - zaključio je Radović, ne precizirajući o kojim merama se radi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.