NavMenu

Borba protiv "rada na crno" - Od avgusta obračun sa neregistrovanim privrednim subjektima

Izvor: Beta Četvrtak, 11.06.2015. 15:04
Komentari
Podeli
Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, najavio je danas da će početkom avgusta krenuti poseban obračun s neregistrovanim privrednim subjektima u Srbiji.

- Molim neregistrovane subjekte da se registruju jer kada kasnije počne kontrola inspekcije, postupaće se u skladu sa zakonom - rekao je Jocić novinarima u Kragujevcu.

U proteklih godinu dana, na mestu rada i u trenutku rada, inspektori su zatekli 9.060 lica "na crno" i pravi efekat je bio da je u roku od tri dana prijavljeno oko 8.500 osoba.

Jocić je naveo da je bilo i ekstremnih slučajeva, kada je inspekcija zatekla dva radnika bez ugovora o radu, a posle kontrole je prijavljeno 111 osoba koje su radile na crno.

- Poslodavci probaju da budu dovitljivi pa prijave otkrivenog radnika na crno, a odjave nekog drugog - rekao je Jocić .

On je naveo i da je 238 inspektora za godinu dana obavilo 53.000 nadzora, i donelo 11.600 rešenja, 4.096 za pokretanje prekršajnog postupka, 431 zabrane rada zbog nebezbednih uslova i podnelo 45 krivičnih prijava.

- U svim privrednim delatnostima koje smo kontrolisali - ukupno 23, svuda je bilo rada na crno - rekao je Jocić.

On je objasnio da su inspektori u radionicama obuće u jednoj smeni od 135 radnika zatekli 96 neprijavljenih, a u jednoj šivari je 31 žena iz jedne smene radila na crno.

- U hladnjačama na Zlatiboru smo zaticali 90 neprijavljenih radnika od ukupno 170 - rekao je Jocić.

On je ocenio i da to više nisu ekstremni slučajevi nelegalnog rada, nego praksa u Srbiji koju Inspektorat pokušava da iskoreni.

Procenjuje se da u Srbiji na crno radi između 300.000 i 400.000 ljudi.

- Ako držite 100 radnika na crno, treba da im isplatite zarade u kešu, a odakle vam keš, to je onda signal da je celo poslovanje tog subjekta nelegalno - rekao je Jocić.

On je dodao i da je u poslednja dva meseca počelo podnošenje prekršajnih naloga i izdato ih je 107, na osnovu kojih je kazna za pravno lice 100.000 dinara, a 50.000 za preduzetnika, dok se u prekršajnom postupku poslodavac kažnjava sa od 800.000 do dva miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.