NavMenu

Gaetano Massara, generalni direktor "General Electric" za Jugoistočnu Evropu - Za nova ulaganja potrebna izvesnost u zakonima

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.06.2015. 14:52
Komentari
Podeli
Gaetano MassaraGaetano Massara
Izvršni direktor za Jugoistočnu Evropu "General Electric"-a Gaetano Massara, izjavio je danas da je ta kompanija spremna da dodatno ulaže u Srbiju ukoliko zakonska regulativa bude izvesnija, kao i da su brojni projekti još uvek na čekanju zbog raznih birokratskih procedura.

On je novinarima u Skupštini Srbije, na skupu "Dan dobavljača "General Electric"-a", rekao da je neizvesnost u donošenju zakonskih i podzakonskih akta do sada sprečavala "General Electric" da nastavi da traga za svojim partnerima u Srbiji.

- Ako ta regulativa bude uskoro usvojena, "General Electric" će pokrenuti svoje investicije, odnosno nastaviti sa realizacijom svojih investicija i početi potragu za novim partnerima - istakao je on.

Masara je rekao da je kompanija dugo prisutna u Srbiji, naročito u oblasti zdravstvene zaštite i medicine navodeći da ima godišnji obrt u iznosu od 160 mlrd USD, što je četiri BDP-a Srbije.

- "General Electric" donosi snagu i prednosti - poručio je on i istakao da se nada da će tu prednost doneti i Srbiji i regionu, ali da je za to potrebna stabilnost i predvidivost regulatornog okvira.

- Želimo da stavimo sva naša tehnološka dostignuća i finansijsku strukturu na rasplaganje Srbiji - dodao je on.

"General Electric", kako je naveo, radi na bitnim projektima u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito u oblasti korišćenja energije vetra, zdravstvene zaštite i proizvodnje i eksploatacije nafte i gasa.

Što se tiče "find-in" tarifa, on je rekao da nivo koji postoji u Srbiji je fer i pristupačan i u smislu obima i u smislu kvota, što znači da su troškovi rada u toj oblasti prihvatljivi.

Govoreći o najavljenoj investiciji u vrednosti od 1 mlrd EUR za pogone snage 500 megavata iz energije vetra, Massara je rekao da će na taj način u Srbiji biti otvoreno 500 novih radnih mesta, a da će zemlja imati korist o nekoliko stotina miliona evra.

- Svi ti projekti su trenutno na čekanju, zbog odobrenja i dozvola, priprema ugovora o nabavci električne energije, donošenja podzakonskoih akata i priprema modela ugovora - precizirao je on.

U Srbiji se, istakao je, sprovode četiri veoma bitna investiciona projekta u oblasti zdravstvene zaštite, a to su rekonstrukcija četiri velika klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

- Mi možemo Srbiji na raspolaganje da stavimo našu tehnologiju, medicinsku opremu koja je verovatno najnaprednija i mrežu partnera sa kojima sarađujemo u tom sektoru - rekao je on i dodao da je ta kompanija spremna da podrži Srbiju u izgradnji gasovoda i da ostvari saradnju sa NIS-om i Srbijagasom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.