NavMenu

Srbi i ove godine izabrali Grčku

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.06.2015. 14:34
Komentari
Podeli
(Foto: Irina Milošević)
Preko turističkih agencija na letovanje će ove godine ići 86% građana Srbije koji budu putovali na odmor, a najviše njih, skoro polovina, će tradicionalno odmor provesti u Grčkoj, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA, Aleksandar Seničić.

On je, na konferenciji za novinare o letnjoj turističkoj sezoni 2015, naglasio da veliki broj turističkih agencija trenutno putovanja za Grčku realizuju preko Makedonije i da nema nikakvih problema, jer saobraćaj kroz tu zemlju normalno funkcioniše.

Kazao je da se oko 19% građana Srbije koji su učestvovali u anketi koju je sprovela YUTA izjasnilo da će letovati u Bugarskoj, posebno građani iz istočne Srbije, dok se za Tursku opredelio oko 10% anketiranih.

- Od ukupno oko 40.000 anketiranih građana Srbije, oko 14% njih je kazalo da će ove godine na letovanje ići u sopstvenom aranžmanu i to najviše u Grčku, njih oko 52%, zatim u Crnu Goru (17%) i u Hrvatsku (10%) - naglasio je Seničić.

Prema njegovim rečima, turisti iz Srbije su prošle godine bili zainteresovani i za Španiju, Italiju i Egipat, dok se ove godine nešto manje interesuju za Tunis, jer se svega 1% njih se izjasnilo da će letovati u toj severnoafričkoj zemlji.

- Turistički trend ove sezone u Srbiji je traženje jeftinijih aranžmana, koji se mogu platiti na rate i bezgotovinski -naveo je Seničić, naglasivši da ove godine nije stigla nijedna primedba i žalba putnika i građana na rad turističkih agencija u pred sezoni kada je uplaćen i rezervisan veliki deo letnjih turističkih aranžmana.

Seničić je naveo i da je ove godine 25 novih turističkih agencija primljeno u YUTA-u, dok su dve agencije, "Tomasturs" i "Argus Tours", isključene iz tog udruženja.

On je upozorio putnike da prilikom planiranja putovanja dobro provere turističke agencijije i ugovore o putovanju koje zaključuju, jer su oni veoma značajni ukoliko dođe do nekog spora, kao i da obavezno kupe polisu zdravstvenog osiguranja čija je prosečna cena oko 10 EUR za 10 dana, ali koja značajno može da spreči brojne probleme.

Direktor YUTA-e je kazao i da u anketi o letovanju u 2015. nije bila uključena Srbija, ali da će uskoro biti rađena nova anketa u kojoj će i Srbija kao turistička destinacija za građane biti uključena.

Seničić je ocenio da će najava da će se domaćim turistima koji borave u hotelima u Srbiji vraćati deo poreza na dodatu vrednost (PDV) povećati turistički promet u Srbiji.

On je kazao da trenutno mali broj domaćih turista letuje u Srbiji i da su cene glavni razlog tome, ali da je loša i saradnja hotelijera i turističkih agencija.

Seničić je naglasio i da je veliki problem male posete domaćih gostiju i nepoznavanje Srbije kao turističke destinacije za letovanje, jer je navika i asocijacija stanovništva kada se pomene leto, to bude more.

Vlada Srbije bi do kraja ove sedmice trebalo da usvoji mere za jačanje domaćeg turizma koje priprema Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.