NavMenu

Smanjenje emisije gasova u Srbiji za 9,8% do 2030.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.06.2015. 13:04
Komentari
Podeli
Srbija je spremna da da doprinos globalnoj borbi u smanjenju rizika od klimatskih promena, pa je usvojila Nacionalni plan, prema kojem do 2030. godine dobrovoljno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte treba da iznosi 9,8% u odnosu na emisije iz 1990, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je, na konferenciji o klimatskim promenama u Palati Srbija, rekla da je za taj plan dobijena saglasnost svih relevantnih institucija, danas usvojila i Vlada Srbije, a već narednih dana biće dostavljen Sekretarijatu Konvencije.

Ona je navela da je Srbija prva zemlja u regionu, koja je dala dobrovoljne projekcije smanjenja gasova i da je takvim pristupom želela da da doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena, koje imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi, ali i privredu i ostale segmente u državi.

- Iako je Srbija zemlja u razvoju i nema velike emisije štetnih gasova, želeli smo da damo doprinos predstojećoj konferenciji UN o promeni klime u Parizu, koja će, nadamo se, biti uspešna i očekujemo da će na njoj biti postignut dogovor - rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da se Srbija već suočava sa posledicama promene klime, a prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima od 2000. godine prelaze pet milijardi evra, a više od 70% gubitaka i šteta povezano je sa sušom i visokim temperaturama.

- Samo poplave u prošloj godini proizvele su štetu koja se procenjuje na više od 1,7 mlrd EUR, a ugrozile su živote, zdravlje, imovinu, više od 1,6 miliona stanovnika - rekla je Bogosavljević Bošković.

Kako je kazala, to su samo neki od razloga posvećenosti Srbije da da doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič rekao je, govoreći na konferenciji, da je važno da se radi na prevenciji, kao i da zajedničkim radom tome zajedno doprinesemo.

On je izrazio nadu da će predstojeća konferencija u Parizu biti uspešna i da će doći do globalnog dogovora.

Šefčovič je naveo da je EU globalni lider u borbi za smanjenje klimatskih promena, kao i da je Srbija jedina od zemalja u regionu izašla sa konkretnim dobrovoljnim brojkama za smanjenje emisije gasova.

- To je važan signal i dobar primer drugim zemljama u regionu, ali i za stanovništvo, jer time pokazuje dalji pravac, a to je okretanje ka zelenoj ekonomiji - rekao je Šefčović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.