NavMenu

Milion evra za nastavu u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj... - Raspisan konkurs za nastavnike u dopunskim školama u inostranstvu

Izvor: Danas Sreda, 10.06.2015. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Ministarstvo prosvete raspisalo je konkurse za izbor redovnih i honorarnih nastavnika za rad u dopunskim školama u inostranstvu, na koji zainteresovani kandidati mogu da se jave do 20. juna. Redovni nastavnici mogu da konkurišu za Švajcarsku, Nemačku, Francusku, Italiju i Grčku, a honorarni još za Belgiju, Kinu, Južnoafričku Republiku, Albaniju i Finsku.

U obzir za angažovanje honorarnih predavača dolaze u i druge države, s tim što kandidat uz prijavu mora da obrazloži zahtev za otvaranje novih grupa (po pravilniku je potrebno najmanje 50 učenika) što će Ministarstvo naknadno proveriti preko konzulata u tim zemljama. Odluku o tome ko će biti upućen na rad u dopunske škole doneće ministar prosvete, na predlog stručne komisije sastavljene od predstavnika ministarstava prosvete i spoljnih poslova, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, kaže za Danas da se ne očekuju drastične promene u ovoj oblasti, ali da će, ukoliko interesovanje bude veće, prednost imati honorarni nastavnici, jer su nekoliko puta jeftiniji pošto žive u državama u kojima se izvodi nastava. On napominje da je cilj Ministarstva da se poveća obuhvat učenika i podigne kvalitet, što su razlozi zbog kojih je planirano angažovanje većeg broja honorarnih nastavnika, jer je budžet za rad dopunskih škola isti kao i prethodne godine.

Šuvakov navodi da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima naše dijaspore iz Francuske i Švajcarske, na kome je postignuta saglasnost o pomenutim ciljevima Ministarstva i još jednom konstatovano da rad dopunskih škola nije ugrožen.

Srbija izdvaja godišnje 1 mil EUR za rad dopunskih škola u inostranstvu, a nastavu za oko 4.000 učenika do sada je izvodilo 45 nastavnika, od kojih je 25 redovnih i 20 honorarnih. Zbog novog konkursa redovnim nastavnicima nisu produženi ugovori, istekli 31. marta, a Šuvakov naglašava da svi koji ne budu angažovani naredne školske godine neće ostati bez posla, jer ih u Srbiji čeka radno mesto koje je zamrznuto u trenutku kada su otišli u inostranstvo.

On dodaje da se odustalo od ideje da iduće školske godine roditelji iz dijaspore participiraju u troškovima izvođenja nastave što znači da će rad dopunskih škola i u narednom periodu u potpunosti biti finansiran iz budžeta Republike Srbije.

Šuvakov ističe da će Ministarstvo prosvete u narednom periodu razmotriti mogućnost uvođenja onlajn obuke za učenje srpskog jezika, ali da će način realizacije takvog projekta zavisiti od finansijskih sredstava države. On podseća da na Filološkom fakultetu u Beogradu postoji takav kurs, ali za učenje srpskog kao nematernjeg jezika, te da bi on morao da se prilagodi za ovu namenu, jer među učenicima iz dijaspore ima različitih kategorija - od onih kojima je srpski maternji do onih koji su druga ili treća generacija naših iseljenika i slabo govore ovaj jezik.

Najviše đaka u Švajcarskoj i Nemačkoj

Dopunske škole trenutno pohađa oko 4.000 dece iz dijaspore. Najviše ih je u Švajcarskoj (1.664) i Nemačkoj (1.142). U Francuskoj nastavu prati 341 dete, u Italiji 356, Grčkoj 242, Belgiji 35, Južnoj Africi 32 i Kini sedmoro. Ministarstvu stalno stižu zahtevi za povećanjem broja grupa, ali i otvaranje škola u drugim državama. U dopunskim školama deca uče tri predmeta - srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnove kulture srpskog naroda.

VERBIĆ: Novi izgled za 51 školu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je juče da bi u toku leta u 51 školi u Srbiji trebalo da budu završeni radovi na rekonstrukciji fasada i krovova, a do septembra i oktobra i jedan broj učeničkih i studentskih domova sa oko 2.000 mesta.

- Nadam se da ćemo u toku leta uspeti da završimo sve ugovorene škole, da će u njima biti urađene fasade, krovovi, sportske dvorane i sve ono što su škole smatrale da je najpotrebnije i očekujemo da u toku leta 51 škola u Srbiji dobije novi izgled - rekao je Verbić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.